Çorum Kargı Yöresi Su ve Mera Bitki Örneklerinde Mevsimsel Flor Düzeyleri


İLÇİN N., ERTEKİN A.

Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, cilt.6, sa.1, ss.69-76, 2017 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 6 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2017
  • Dergi Adı: Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.69-76
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma Çorum Kargı yöresi su ve mera örneklerinde mevsimsel flor düzeylerini belirlemek amacıyla planlandı. Örnekleme alanı birinci bölge ve ikinci bölge olarak ikiye ayrıldı. Her bir bölge ova ve yayla olarak ikiye ayrıldı. Ova ve yayladan yedi alan belirlendi. İlkbahar, yaz, sonbahar ve kış mevsimlerinde ova ve yayladan 10 ml'lik polietilen tüplere 28 su ve 28 bitki örneği alındı. Çalışma için 112 su ve 112 bitki örneği alındı. Su flor analizleri yapılıncaya kadar buzdolabında +4 0C'de saklandı. Mera bitki örnekleri kurutuldu, öğütüldü, analiz edilinceye kadar kuru koşullar altında oda sıcaklığında saklandı. Ovalardan alınan su örneklerinde kış mevsiminde iki bölgede ölçülen flor miktarlarındaki değişiklikler istatistiksel önem arz etti (p<0.05). Yaylalardan alınan su örneklerinde yapılan ölçümlerde sadece 1. bölge ile 2. bölge arasında ilkbaharda bir önem gözlendi (p<0.05). Ovalardan alınan bitki örneklerinde yapılan analizlerde 1. bölge ile 2. bölge arasında yaz mevsiminde bir önem saptandı (p<0.05). Sonuç olarak, su ve bitki örneklerinde yapılan flor analizlerinde hesaplanan miktarlar TSE ve Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen standart değerler arasında kalmıştır. Hesaplanan sonuçlar bölgede flor toksikasyonu riski olmadığını göstermektedir. Bununla beraber, bölge volkanik bir alan olduğu için kontaminasyon ihtimali göz önüne alınmalı, insan ve hayvan sağlığı açısından düzenli kontroller yapılmalıdır
This study was planned to determine the seasonal fluor levels in water and pasture specimens in Çorum Kargı region. The sampling area was divided as first region and second region. Each region was divided as the plain and highland. Seven areas were identified from plain and highland. In the spring, summer, autumn and winter seasons were taken 28 water and 28 plant samples from plain and highland with 10 ml polyethylene tubes. 112 water and 112 plant samples were taken for the study. The water was stored in the refrigerator at +4 °C until the fluor analysis was carried out. The pasture plant samples were dried, grinded and stored at room temperature under dry conditions until analysis. Changes in the amount of fluoride measured in two regions in winter season in water samples taken from plains were statistically significant (p<0.05). In the measurements made in water samples taken from highlands, only a significance was observed between the first region and the second region in the spring (p<0.05). In the analyses made on plant samples taken from plains, a significance was determined between the first region and the second region in the summer season (p<0.05). As a result, the amount of fluor quantities calculated in analyses in water and plant samples remained between the standard values determined by TSE and Ministry of Health. The calculated results show that there is no risk of fluor toxicity in the area. However, since it is a volcanic area, possibility of contamination should be taken into account and regular controls should be done in terms of human and animal health