Kahverengi Yumurta Üretiminde Kullanılan Saf Hatların Büyütme Dönem Sonu Canlı Ağırlıklarının Yumurta Performansına Etkileri


YILMAZ S., SARICA M., ERENSOY K.

Tavukçuluk Araştırma Dergisi, cilt.17, sa.2, ss.63-74, 2020 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 17 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2020
  • Doi Numarası: 10.34233/jpr.834850
  • Dergi Adı: Tavukçuluk Araştırma Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Directory of Open Access Journals, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.63-74
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma, kahverengi yumurta üretiminde kullanılmak üzere geliştirilen ATAK-S tavuklarınebeveynleri olan RIR-I ve BAR-I saf hatlarında büyüme dönem sonu canlı ağırlığının yumurtlamadönemindeki verim özelliklerine etkilerini ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. BAR-I veRIR-I genotiplerinin 16 haftalık yaşta, %50 verim yaşında, 40 haftalık yaştaki canlı ağırlıkkazançları ve 16-40 haftalık yaş aralığındaki ölüm oranları bakımından genotipler arasında istatistikbakımından önemli farklılıklar olduğu saptanmıştır. İlk yumurtlama yaşı, %50 verim yaşı ve pikverim yaşına BAR-I genotipi ağır grupta olanlar daha erken ulaşmıştır. RIR-I genotipi hafif gruptaolanlar bu verim seviyelerine en geç ulaşmıştır. BAR-I genotipinin yumurta verim tavuk/gün (adet)ve tavuk/kümes (adet) değerleri bakımından RIR-I genotipinden fazla olduğu ancak kuluçkalıkyumurta verim (adet) bakımından RIR-I genotipinin daha fazla verim değerine ulaştığı ortayaçıkmıştır. Yumurta iç ve dış kalite özellikleri bakımından genel olarak hatlar arasındaki farklılıkönemli bulunmuştur. Tüy skorları genotipler arasında farklılıklar önemli bulunmuş ve yaşa bağlıolarak tüy skorunun düştüğü gözlemlenmiştir. FPD değerlerinde ise genotipler arasında farklılıklarönemli olmadığı, ancak yaş ve canlı ağırlık arttıkça FPD zararlarının arttığı görülmüştür. Araştırmasonucunda, RIR-I ve BAR-I saf hatlarında büyütme dönemi sonu canlı ağırlıklara göresınıflandırmanın özellikle kuluçkalık yumurta üretimi açısından yararlı olabileceği ortaya çıkmıştır.
This study was carried out in order to reveal the effects of live weight at the end of the rearing period on yield characteristics during the laying period in RIR-I and BAR-I pure lines, which are the parents of ATAK-S chickens developed for use in brown egg production. Significant differences were found between genotypes and between different body weight groups in terms of 16-week age, 50% yield age, 40-week live weight determination of BAR-I and RIR-I genotypes, and mortality rate between 16-40 weeks of age. First spawning age, 50% yield age and peak yield age reached earlier in the heavy group of the BAR-I genotype. Those in the light group of RIR-I genotype reached these yield levels at the latest. It was revealed that the BAR-I genotype was higher than the RIR-I genotype in terms of egg production hen-day (piece) and chicken-poultry (piece) values, but the RIR-I genotype reached a higher yield value in terms of hatching egg yield (pieces). In general, the difference between the lines was found to be significant in terms of internal and external egg quality characteristics. Differences between genotypes in feather scores were found to be significant and a decrease in feather score was observed depending on age. In terms of FPD values, it was observed that the differences between genotypes were not significant, but FPD damages increased as age and live weight increased. As a result of the research, the benefit of classifying RIR-I and BAR-I pure lines according to body weight at the end of the rearing period has been revealed, especially in terms of hatching egg production.