Serada Sonbahar Dönemi Dolmalık Biber Yetiştiriciliğinde Hibrit Çeşit Adaylarının Meyve Kalitesi ve VerimPerformansları


Creative Commons License

ÖZGEN R., BALKAYA A.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, cilt.8, sa.1, ss.78-89, 2021 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Sebzelerde düşük sıcaklık zararı; büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkileyerek verim ve kalite kayıplarına neden olanönemli bir abiyotik stres faktörüdür. Örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde düşük sıcaklıklar nedeniyle tür ve çeşitleregöre değişmekle birlikte verim ve kalite performansları yönünden önemli düzeyde azalışlar meydana gelmektedir.Bu çalışmada, üniversite sanayi iş birliğiyle yürütülen biber çeşit ıslahı programı kapsamında geliştirilen 28 hibrit dolmalık biber çeşit adayının ısıtmasız serada sonbahar dönemi yetiştiriciliğinde meyve kalite ve verim özellikleriyönünden performanslarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Isıtmasız serada ilk hasatlar, fide dikiminden itibaren46-58 gün sonra yapılmıştır. Dolmalık biber genotipleri arasında meyve boyu değerleri yönünden istatistikselolarak önemli düzeyde farklılıkların olduğu bulunmuştur. Meyve eni değerleri, 47.31-55.86 mm arasında değişimgöstermiştir. Renk tonları yönünden dolmalık biber genotipleri arasında belirgin farklılıkların olduğu saptanmıştır. Hibrit biber çeşit adaylarında bitki başına meyve sayılarının ortalama 15.6-30.0 adet arasında değiştiğibelirlenmiştir. Çalışmada, Samsun ekolojik koşullarında serada hibrit biber çeşit adaylarının dekara verimdeğerlerinin, 2560.5 kg (HD-16) ile 5102.5 kg (HD-8) arasında değişim gösterdiği saptanmıştır. Araştırma sonucunda incelenen tüm parametreler birlikte değerlendirildiğinde; HD-4, HD-8 ve HD-24 genotiplerinin düşüksıcaklığa tolerant olduğu ve sonbahar dönemi yetiştiriciliği için ümit var hibrit dolmalık biber çeşit adayları olduğubelirlenmiştir.
Low temperature damage in vegetables is an important abiotic stress factor that negatively affects growth anddevelopment, causing yield and quality losses. Due to low temperatures in greenhouse vegetable cultivation,according to the species and varieties significant decreases occur in terms of yield and quality performances. Inthis study, it was aimed to compare the performance of 28 hybrid bell pepper F1 varieties developed within thescope of the pepper variety breeding program carried out in cooperation with the university and industry in termsof fruit quality and yield characteristics in autumn cultivation in the unheated greenhouse. The first harvests weremade 46-58 days after the seedling planting in the greenhouse,. It was found that there are statistically significant differences between bell pepper genotypes in terms of fruit size values. Fruit width values varied between 47.31- 55.86 mm. It has been determined that there are significant differences among bell pepper genotypes in terms ofcolour tones. It was determined that the average number of fruits per plant in hybrid pepper varieties candidatesvaried between 15.6-30.0 unit. In the study, it was determined that the yield values of hybrid pepper varietiescandidates in greenhouse in Samsun ecological conditions varied between 2560.5 kg/acre (HD-16) and 5102.5 kg /acre (HD-8). When all parameters are evaluated together at the end of the research; it was determined that HD-4,HD-8 and HD-24 genotypes are tolerant to low temperature and they are promising hybrid bell pepper varietiescandidates for autumn period cultivation.