ŞEREFUDDÎN ET-TÎBÎ: HAYATI VE ESERLERİ

KURT M. S.

Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, cilt.18, sa.2, ss.213-264, 2018 (Hakemli Dergi) identifier

• Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Basım Tarihi: 2018
  • Dergi Adı: Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)

Şerefuddîn et-Tîbî Arap dili ve belagati, hadis ve tefsir alanlarında söz sahibi olmuş önemli bir İslâm âlimidir. Genel anlamda yazdığı eserlerle İslâm âlemindeadından sıkça söz ettirse de et-Tîbî ve eserleri, günümüz dünyasında yeni yenitanınmaya başlamıştır. et-Tîbî ve eserleri hakkında önemli çalışmalar yapılmışolsa da bu çalışmaların bazı eksiklikler ve hatalar barındırdığı tespit edilmiştir.Bu makalede zikri geçen eksikliklere ve hatalara dikkat çekilecek, çeşitli argümanlarla desteklenmek suretiyle eksik olan hususlar giderilecek, hatalar ise tashih edilmiştir. Ayrıca müellifin ismi, eserleri, kendisine atfedilen yazmalar hakkında yaşanan ihtilaflara tatmin edici cevaplar verilmiştir. et-Tîbî’ye ait eserler -elde edilen veriler yardımıyla- kronolojik olarak sıralanmıştır. Böylece yazarhakkında daha detaylı araştırma yapacak akademisyenlerin -bilhassa yazara aitiki farklı kitapta çelişkili yorumlara rastlamaları halinde- yazarın son görüşünütespit edebilmelerine imkân tanınmıştır. Ayrıca et-Tîbî’ye ait el yazmaları, müellifin ailesi, hocaları ve talebeleri gibi bazı hususlarda tespit edilen yeni bilgileretemas edilmeye çalışılmıştır.
Sharaf al-Din al-Tîbî is one of the most important noted scholar of Islam in the branches Arabic and Rhetoric, Hadith and exegesis. Despite of the fact that he was one of the well-known scholar in Islamic literature, he is being recognized better day by day in contemporary works. In spite of some significant studies published about al-Tîbî and his works, it is determined that this studies has some shortages and faults. In this research, we will take attention to these shortages and faults. Besides, by the aid of some arguments, we will fulfill the shortages and will correct the mistakes. Otherwise, we will try to find a satisfactory answer about some disagreements like author’s name, works, and some manuscripts attributed him etc. At the same time, we will chronologize the works of al-Tîbî with the assistance of some diagnosis. Thus, the academics, studying comprehensively about al-Tîbî, can know simply al-Tîbî’s last opinion, if they find a contradiction behind two books of al-Tîbî. Furthermore, we try to mention some new information like the manuscripts belongs to al-Tîbî, the family of al-Tîbî, his teachers and students etc.