A research on determining the factors affecting organic tea production


Creative Commons License

ABACI N. İ., KESKİN E., DEMİRYÜREK K.

Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, cilt.35, sa.3, ss.430-437, 2020 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 35 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2020
  • Doi Numarası: 10.7161/omuanajas.780741
  • Dergi Adı: Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.430-437
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

This study aims to analyse the social and economic factors which affect the producers of tea farming in Rize province in making organic tea farming. In line with this purpose, primary data obtained through face-to-face interviews with producers who make organic and conventional tea production form the main material of the study. Simple random sampling method was used to determine the surveyed producers. Factors affecting producers in Rize province in making organic tea farming were found with the help of logistic regression analysis. According to the results of the analysis, it was found that producers’ age, agricultural experience, size of tea lands, amount of production and income from the season were found as effective factors in starting organic tea production. Young producers should be supported in the region and they should be encouraged to participate in and be interested in organic farming. Since organic farming has many advantages over conventional farming such as environment, natural resources, animal and human health, producers should be directed to organic farming.
Bu araştırma, Rize ilinde çay tarımı yapan üreticilerin organik çay tarımını yapmalarını etkileyen sosyal ve ekonomik faktörlerin analiz edilmesini amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda organik ve konvansiyonel çay tarımı yapan üreticilerle birebir görüşülerek elde edilen birincil veriler araştırmanın ana materyalini oluşturmaktadır. Anket yapılan üreticilerin belirlenmesinde basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Rize ilindeki üreticilerin organik çay tarımı yapmalarını etkileyen faktörler lojistik regresyon analizi yardımıyla tespit edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre; üreticilerin yaşı, tarımsal deneyimi, çay arazilerinin büyüklüğü, üretim miktarı ve sezondan elde ettikleri gelir organik çay üretimine başlamada etkili faktörler olarak tespit edilmiştir. Bölgedeki genç üreticiler desteklenmeli ve organik tarıma katılmaları ve ilgilenmeleri teşvik edilmelidir. Organik tarımın geleneksel tarıma göre çevre, doğal kaynaklar, hayvan ve insan sağlığı gibi pek çok avantajı olduğu için, üreticiler organik tarıma yönlendirilmelidir.