Patates (Solanum tuberosum L.) Yetiştirilen Toprakların VerimlilikDurumu ve Potansiyel Besin Maddesi Sorunlarının Belirlenmesi


Creative Commons License

ÖZYAZICI G., ÖZYAZICI M. A., DENGİZ O.

Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, cilt.0, sa.20, ss.438-447, 2020 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 0 Sayı: 20
  • Basım Tarihi: 2020
  • Doi Numarası: 10.31590/ejosat.791286
  • Dergi Adı: Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.438-447
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu araştırmada, patates (Solanum tuberosum L.) yetiştirilen toprakların verimlilik durumlarının toprak analizleriyle belirlenmesi vepotansiyel bitki besin maddesi sorunlarının ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde yer alanOrdu ve Trabzon illerinde patates tarımı yapılan arazilerden 109 adet toprak örneği alınmıştır. Toprak örneklerinde bazı fiziksel(tekstür) ve kimyasal toprak reaksiyonu (pH), elektriksel iletkenlik (EC), kireç, organik madde, toplam azot (N), alınabilir fosfor (P),ekstrakte edilebilir potasyum (K), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), bor (B), demir (Fe), bakır (Cu), çinko (Zn) ve mangan (Mn) özellikleri belirlenmiştir. Araştırma sonucuna göre; toprakların ağırlıklı olarak (% 95.42’sinin) tınlı (orta bünyeli) topraklar olduğu vetuzluluk yönünden sorun teşkil etmediği, patates için ideal pH aralığındaki toprakların oranının yaklaşık % 42.2 olduğu tespitedilmiştir. Büyük çoğunluğu az kireçli düzeyde olan patates topraklarının; % 51.37’sinde organik madde, % 86.24’ünde toplam N, %53.22’sinde alınabilir P ve % 56.88’inde ekstrakte edilebilir K yeterli ve/veya yüksek düzeydedir. Ekstrakte edilebilir Ca ve Mgdüzeylerinin büyük oranda iyi düzeyde olduğu araştırma topraklarının; % 45.87’si ekstrakte edilebilir B, % 35.78’inde ekstrakteedilebilir Zn ve % 11.93’ünde ekstrakte edilebilir Mn çok az/az düzeydedir. Patates tarımı yapılan toprakların ekstrakte edilebilir Feve Cu içerikleri yüksek/yeterli düzeyde bulunmuştur. Ordu ve Trabzon illerinde patates tarımı yapılan alanlarda mutlaka toprakanalizlerine göre gübreleme programları düzenlenmeli ve yaprak analizleri de dikkate alınarak gübreleme önerilerinde bulunulmalıdır.
In this research, it was aimed to determine the fertility status of potato (Solanum tuberosum L.) cultivated soils by soil analysis and toreveal potential plant nutrient problems. For this purpose, 109 soil samples were taken from agricultural land with potatoes in theprovinces located in the Black Sea region of Turkey Ordu and Trabzon. Some physical (texture) and chemical soil reaction (pH),electrical conductivity (EC), lime, organic matter, total nitrogen (N), available phosphorus (P), extractable potassium (K), calcium(Ca), magnesium (Mg), boron (B), iron (Fe), copper (Cu), zinc (Zn) and manganese (Mn) properties were determined in the samples.According to the results of the research; It has been determined that predominantly (95.42%) of the soils are loamy (medium textured)soils and do not pose a problem in terms of salinity, the ratio of soils in the ideal pH range for potatoes is approximately 42.2%. Mostof potato soils are less calcareous; Organic matter at 51.37%, total N at 86.24%, obtainable P at 53.22% and extractable K at 56.88% are sufficient and / or high. In research soils where extractable Ca and Mg levels are mostly at good levels; 45.87% of extractable B,35.78% of extractable Zn and 11.93% of extractable Mn is very low / low level. Extractable Fe and Cu contents of potato cultivationsoils were found to be high/sufficient. In the areas where potato cultivation is carried out in Ordu and Trabzon provinces, fertilizationprograms should be arranged for soil analysis and fertilization recommendations should be made by taking into account the leafanalysis.