Kütük Yetiştiriciliğinde Misel Ekim Zamanı Ve Ağaç Türlerinin Shiitake Mantarının (Lentinula edodes) Verim Ve Kalitesi Üzerine Etkileri


Creative Commons License

Kargı A. İ., Zengin Y., Pekşen A., Şahinoğlu O. Y., Üçüncü O., Peker Ş.

Bahçe, cilt.52, sa.1, ss.35-44, 2023 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 52 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2023
  • Dergi Adı: Bahçe
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.35-44
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada, kütük yetiştiriciliğinde shiitake mantarının (Lentinula edodes (Berkeley) Pegler-meşe mantarı) verim ve kalitesi üzerine misel ekim zamanı ve ağaç türlerinin etkileri araştırılmıştır. Kayın (Fagus orientalis Lipsky), kızılağaç (Alnus glutinosa subsp. barbata C.A. Mey.) Yalt.) ve meşe (Quercus macranthera subsp. syspirensis (K. Koch) Menitsky) olmak üzere 3 farklı ağaç türüne ait kütükler kullanılmıştır. Kütüklere misel ekimi sonbahar (Kasım) ve ilkbahar (Mayıs) döneminde yapılmıştır. Çalışmada ilk hasata kadar geçen süre, verim, morfolojik özellikler (ortalama mantar ağırlığı, şapka çapı, sap çapı ve uzunluğu) ve elde edilen mantarların protein ve mineral madde miktarları belirlenmiştir. En yüksek ortalama mantar ağırlığı, şapka çapı, sap uzunluğu ve çapı değerleri meşe ve kızılağaç kütükleri üzerinde yetiştirilen shiitake mantarlarında tespit edilmiştir. En yüksek verim aralarında istatistiksel fark bulunmayan kızılağaç ve meşe kütüklerinden, en düşük ise kayın kütüklerinden elde edilmiştir (sırasıyla 555.14, 549.97 ve 103.53 g 10 kg.kütük⁻¹). Sonbahar ve ilkbaharda misel aşılaması yapılan farklı ağaç türlerinin kütüklerinden elde edilen (misel aşılama zamanı ile ağaç türleri interaksiyonu) verim değerlerinin 93.94-607.20 g 10 kg.kütük⁻¹ arasında değiştiği tespit edilmiştir. En yüksek (%17.18) ve en düşük protein (%12.42) içerikleri sırasıyla sonbahar döneminde aşılanan meşe kütüklerinden ve ilkbahar döneminde aşılanan kayın ağacı kütüklerinden elde edilen mantarlarda belirlenmiştir. 

In this study, the effects of the mycelium inoculation times and tree species on the yield and quality of shiitake mushroom (Lentinula edodes (Berkeley) Pegler-oak mushroom) in the log cultivation were investigated. Logs of 3 different tree species were used: beech (Fagus orientalis Lipsky), alder (Alnus glutinosa subsp. barbata C.A. Fruit.) Yalt.) and oak (Quercus macranthera subsp. syspirensis (K. Koch) Menitsky). Mycelial (spawn) inoculation on the logs was done in autumn (November) and spring (May). In the study, time until the first harvest, yield, morphological characteristics (average mushroom weight, cap diameter, stem diameter and length), and protein and mineral contents of the mushrooms obtained were determined. The highest yield was obtained from alder and oak logs, with no statistical difference between them, and the lowest from beech logs (555.14, 549.97 and 103.53 g 10 kg.logs⁻¹, respectively). It was found that the yield values obtained from the logs of different tree species in which mycelial inoculation was done in autumn and spring (mycelial grafting time and tree species interaction) varied between 93.94-607.20 g 10 kg.logs⁻¹. The highest (17.18%) and lowest (12.42%) protein contents were detected in mushrooms obtained from oak logs inoculated in autumn, and from beech tree stumps inoculated in the spring, respectively.