II. ABDÜLHAMİD DÖNEMİNDE İSTANBUL’DAHASTANE AÇMA GİRİŞİMİ ve DOKTOR STÉCOULİS

• Basım Tarihi: 2021
  • Doi Numarası: 10.9737/hist.2021.983
  • Dergi Adı: History Studies

Osmanlı Devleti’nde askerî hastanelerle başlayanhastane inşa etme faaliyetleri bilhassa salgınhastalıklar, savaşlar, göçler ve Tanzimat ile birlikteçeşitli kamusal hizmetlerde olduğu gibi halk sağlığıanlamında da yeni kurum ve kuruluşlarınkurulmasına, yeni düzenlemelerin yapılmasına sebepolmuştur. II. Abdülhamid Dönemi’nde, başta İstanbulolmak üzere ülkenin birçok yerinde ihtiyaç duyulanbirimler dikkate alınarak hastaneler inşa edilmiş,mevcut olanlara eklemeler yapılarak geliştirilmiştir.Bütün bunlar yapılırken alanında uzman kişilerinbilgisine başvurularak layihalar istenmiştir. Felemenkasıllı Doktor Stécoulis’in II. Abdülhamid’e sunduğulayihadan hareketle bu dönemde bir hastanenin inşasıiçin nelerin dikkate alındığını görmek mümkündür.1883 tarihli bu layihada Nişantaşı ya da Maçka’dayapılması düşünülen umumi hastanenin 1884 yılıkışına kadar hizmete girebileceği ifade edilmiştir.Ancak bu tarihte ve sonrasında bu özelliklere sahip birhastanenin bu bölgede inşa edildiği tespitedilememiştir. Fakat belirtilen bölgelerde ya dayakınlarında daha önceden mevcut olan hastanelerelayihada da önerildiği üzere mali şartlar da gözönünde bulundurularak ihtiyaçlar doğrultusundaeklemeler yapılmıştır.
In the Ottoman Empire, the hospital buildingactivities, which started with military hospitals,led to the establishment of new institutions andorganizations in terms of public health,especially in the context of epidemics, wars,migrations and the Tanzimat, as well as variouspublic services. During the reign of AbdülhamidII, hospitals were built by taking into account theunits needed in many parts of the country,especially in Istanbul, and developed by makingadditions to the existing ones. While doing allthis, layiha were requested by referring to theknowledge of experts in the field. It is possible tosee what was taken into consideration for theconstruction of a hospital in this period, based onthe manuscript presented to Abdulhamid II byDutch doctor Stécoulis. As stated in this layihadated 1883, it was stated that the public hospital,which was planned to be built in Nişantaşı orMaçka, could be put into service until the winterof 1884. But, it has not been determined that ahospital with these features was built in thisregion on and after this date. However, additionswere made to hospitals that were previouslyexisting in or near the specified regions, in linewith the needs, taking into account the financialconditions, as suggested by the layiha.