Samsun İlindeki Fındık Tarımsal Üretici Birliklerinin Mevcut Durum Analizi


Creative Commons License

KILIÇ TOPUZ B., BOZOĞLU M.

Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, cilt.8, sa.4, ss.325-335, 2018 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Türkiye’de fındık, sağladığı üretim değeri, istihdam ve ihracat geliriyle stratejik bir öneme sahiptir.Türkiye’nin fındık üretiminin %14’ü ise Samsun İlinde gerçekleştirilmektedir. Fındık piyasalarının etkin olarakişleyebilmesi için üreticilerin yaygın ve etkili bir şekilde örgütlenmelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Araştırmanıntemel amacı, Samsun İlindeki Fındık Tarımsal Üretici Birliklerinin mevcut durumu ve sorunlarının ortayakonulmasıdır. Araştırmanın ana materyalini, Samsun İlinde faaliyet gösteren 3 Organik Fındık Tarımsal ÜreticiBirliği yöneticilerinden ve bu birliklerin üyeleri arasından Basit Tesadüfi Örnekleme yöntemlerine göre seçilen 92çiftçiyle yapılan anketlerden elde edilen veriler oluşturmaktadır. Araştırmada fındık üreticilerinin birlik şeklindeörgütlenmelerinin yaygın olmadığı, birliklerin gelirleri ve kârlarının çok düşük olduğu, birliklerin ’sinin üstörgütlenmesinin olmadığı, birlik yöneticilerinin genelinin eğitim seviyelerinin düşük olduğu, birlik üyelerininsorumluluklarını yaygın olarak yerine getirmedikleri ortaya konulmuştur. Bununla birlikte, birliklerin ürünpazarlama, girdi temini ve ihracatta üyelerine sadece aracı oldukları, herhangi bir dış kaynaklı proje yürütmedikleribelirlenmiştir. Fındık Tarımsal Üretici Birliklerinin geliştirilebilmesi için kendilerine projeye dayalı finansal veteknik yardımların sağlanarak rekabet güçlerinin artırılması gerekli görülmektedir.
Hazelnut has a strategic importance in Turkey with its production value, employment and export revenue. Samsun Province produced 14% of Turkey’s hazelnut production. In order to establish competition condition in hazelnut markets, producers should be organized effectively. The main aim of this research was to expose the current situation and problems of the Hazelnut Agricultural Producer Unions (APU) in Samsun province. The data of this study were collected through surveys from both the board members of 3 unions and 92 members of the unions which were randomly selected. The research results showed that the hazelnut producers were not widely organized under the unions, incomes and profits of the unions were very low, of the unions were a member of upper organization, education level of union’s board members were very low, the members did not effectively fulfill their responsibilities. However, it was found that the unions just mediate to supply inputs and to market members’ crops and they did not carry out a project. In order to develop the unions’ competitiveness, the unions should be provided project-based financial and technical assistance.