Hasat Öncesi AVG Uygulamalarının Soğukta Muhafaza Süresince Jonagold Elma Çeşidinin Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri


ÖZTÜRK B., YILDIZ K., UZUN S., ÖZTÜRK A.

Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, cilt.3, sa.1, ss.1-5, 2017 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 3 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2017
  • Dergi Adı: Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.1-5
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma hasat öncesi AVG uygulamalarının Jonagold elma çeşidinin 2±0.5 °C ve 90±5% oransal nemde, 180 gün boyunca 60 günlük fasılalarda, soğukta muhafazası süresince ağırlık kaybı, et sertliği, suda çözünür kuru madde içeriği, nişasta parçalanması ve titre edilebilir asitlik içeriği üzerine etkilerini araştırmak amacı ile 2010 ve 2011 yıllarında yürütülmüştür. AVG'nin 225 mg l-1 dozu tahmini hasattan 8 ve 4 hafta önce tek uygulama olacak şekilde ağaçlara püskürtme şeklinde uygulanmıştır. Püskürtülmeyen ağaçlar kontrol olarak değerlendirilmiştir. AVG1 uygulamasının ağırlık kaybı, hem kontrol hem de AVG2 uygulamasından daha düşük olmuştur. Soğukta depolama süresince AVG2 uygulamasının et sertliği diğer uygulamalardan daha yüksek ölçülmüştür. AVG uygulamalarının meyve eti yumuşaması ve nişasta parçalanma hızını geciktirmesi sonucunda meyve olgunlaşması yavaşlatılmıştır.
The present study was conducted in 2010 and 2011 years to investigate the effects of pre-harvest aminoethoxyvinylglycine (AVG) treatments on weight loss, flesh firmness, soluble solids content, starch degradation and titratable acidity of Jonagold apple cultivar at harvest and at 60 days post-harvest intervals throughout 180 days cold storage at 2±0.5 °C, 90±5% RH. A total of 225 mg l-1 AVG dose was applied at once in a single application at different times. AVG treatments applied at once (225 mg l-1) 8 and 4 weeks before the anticipated harvest time. Unsprayed trees were served as control. The weight loss of AVG1 treatment was lower than control and AVG2 treatment. The flesh firmness of AVG2 was higher than other treatments during cold storage. AVG treatments delayed flesh softening, starch degradation rates and consequently decelerated fruit ripening.