Tekstil Sektöründe Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Yönetimi Kriterlerinin ve Tedarikçi Seçim Probleminin Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemiyle Analizi


Creative Commons License

FİLİZ A. Ç.

İşletme Araştırmaları Dergisi, cilt.15, sa.1, ss.640-658, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 15 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2023
  • Doi Numarası: 10.20491/isarder.2023.1609
  • Dergi Adı: İşletme Araştırmaları Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.640-658
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç - Bu çalışmanın amacı bir tekstil işletmesinde sürdürülebilirlik kriterlerini esas alarak tedarikçi seçimi yapılacak işletmelerde öncelikli seçim kriterlerinin belirlenmesi ve bu kriterlere göre en uygun tedarikçinin seçilmesidir. Yöntem - Literatüre ve uzman görüşlerine dayalı olarak belirlenen sürdürülebilirlik kriterleri Analitik Hiyerarşi Süreci yöntemine göre ikili karşılaştırmalar yapılarak ağırlıklandırılmıştır. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir hazır giyim işletmesinin tedarikçilerinin sürdürülebilirlik performansları belirlenen bu kriterlere göre değerlendirilmiştir. Bulgular - Çalışma kapsamında değerlendirilen hazır giyim işletmesinde sürdürülebilir tedarikçi seçim kriterlerinden ekonomik kriterler (0,792) birinci sırada yer almış ve bunu sırasıyla sosyal kriterler (0,131) ve çevresel kriterler (0,076) takip etmiştir. Bu sonuç bir işletmenin karlılığının sosyal ve çevresel unsurlara göre daha önemli olduğunu göstermektedir. Her üç kriter kapsamında tedarikçi 1 sürdürülebilirlik kapsamında en uygun tedarikçi olarak seçilmiştir. Tartışma – Tekstil sektöründe faaliyet gösteren hazır giyim işletmelerinin tedarik zinciri yöneticileri, sürdürülebilirlik esaslı tedarikçi seçiminde dikkate aldıkları kriterleri ve bu kriterler kapsamında tercih ettikleri tedarikçileri belirlerken bu araştırma modelini kullanabilir. Bu konuda yapılacak gelecekteki araştırmalar gelişmişlik düzeyi farklı olan ülkelerde ve farklı sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerde sürdürülebilirlik konusuna ilişkin farklı kriterlerin de dahil edilmesiyle daha kapsamlı hale getirilebilir.
Purpose – This study aims to determine the primary selection criteria in the enterprises where the supplier selection will be made based on the sustainability priorities in a textile industry and to select the most suitable supplier according to these criteria. Design/methodology/approach – The sustainability criteria, which were determined based on the literature and expert opinions, were weighted by making pairwise comparisons according to the Analytical Hierarchy Process method. The sustainability performances of the suppliers of a readymade clothing company operating in the textile sector were evaluated according to these criteria. Findings – In the ready-made clothing business evaluated within the scope of the study, economic criteria (0,792) among the sustainable supplier selection criteria took the first place, followed by social criteria (0,131) and environmental criteria (0,076), respectively. This result reveals that the profitability of a business is more important than social and environmental factors. Within the scope of all three criteria, supplier 1 was selected as the most suitable supplier within the scope of sustainability. Discussion – Supply chain managers of ready-made clothing companies operating in the textile sector can use this research model when determining the criteria they need to consider in the selection of suppliers based on sustainability and which supplier to choose within the scope of above mentioned criteria. Future research on this subject can be made more comprehensive by including different criteria for sustainability in companies operating in different sectors and countries with different levels of development.