Pasif Sigara İçiciliğinin Çocuklarda Sistemik ve Ağız-DişSağlığına Etkisi

MOBARAKİ S., AVŞAR A.

Selcuk Dental Journal, cilt.8, sa.3, ss.881-887, 2021 (Hakemli Dergi) identifier

• Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Basım Tarihi: 2021
  • Doi Numarası: 10.15311/selcukdentj.773109
  • Dergi Adı: Selcuk Dental Journal

Büyük bir halk sağlığı problemi olan pasif sigara içiciliği,uterusta başlayabilir ve doğumdan sonra çocuklukdöneminde de devam edebilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün(DSÖ) verilerine göre yaklaşık 700 milyon çocuk 1,2 milyarsigara kullanıcısı tarafından çoğunlukla evde olmak üzeresigara dumanına maruz bırakılmaktadır. Pasif sigara içiciliğiçocuklarda genel ve ağız sağlığı üzerinde olumsuz etkileresahiptir. En sık neden olduğu sistemik hastalıklar; fetalmalformasyon ve gelişme geriliği, ani bebek ölüm sendromu,prematür doğum, baş çevresi ölçümünde azalma, orta kulakenfeksiyonu, solunum yolu hastalıkları, dikkat eksikliği vehiperaktivite bozukluğu, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet,çocukluk çağı kanserleri, nörogelişimsel bozukluklardır. Ağız diş sağlığında diş çürüğü, peridontal hastalıklar, gecikmişdental gelişim, yarık dudak ve damak görülme sıklığı üzerineolumsuz etkileri vardır. Bu derleme, çocukların pasif sigaraiçiciliğine maruz kalmasının bu çeşitli sistemik ve dentalproblemler ile bağlantılı olduğunu vurgulamaktadır. Buderlemenin sonucunda ebeveynlerin pasif sigara içiciliğikonusunda erken eğitiminin önemli olduğu düşünülmektedir.
The adverse effects of passive smoking, as a significant public healthhazard, can begin in early fetal life in the uterus and proceed onchildhood. Based on the data provided by the World HealthOrganization (WHO) in 2009, almost 700 million kids had beenexposed to tobacco smoke by 1.2 billion smokers in their households.Although the dangerous side effects of passive smoking can be seenin different age groups, the first and foremost adverse effect has beenreported in children. The variety of health complications, including thedental problem, are related to passive smoking in children. Seriousfetal malformations, developmental retardation, Sudden InfantileDeath Syndrome (SIDS), premature birth, decreased headcircumference size, otitis media, pulmonary disease, Attention Deficitand Hyperactivity Disorder(ADHD), cardiovascular disease, diabetes,different types of childhood çancers are most systemically disorders inpassive smoker children. On the other hand, dental caries, periodontaldiseases, delayed dental deveoplment, cleft lip and cleft palate aremostly reported in these groups. In this study, we review the relationof passive smoking with the general and dental problems among thechildren who have been exposed to tobacco smoke. The resultssupport the critical importance of the topic as a public healthawareness and demonstrate the necessity of early parental education.