Tahsil Edilen Geçici Vergi Tutarlarının Yıllık Gelir/ Kurumlar Vergisi Beyannamesinde Endeksleme Yapılıp Mahsup Edilmesi Yönünde Bir Öneri

BATI M.

Vergi Sorunları Dergisi, cilt.42, sa.372, ss.94-108, 2019 (Hakemli Dergi) identifier

• Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Basım Tarihi: 2019
  • Dergi Adı: Vergi Sorunları Dergisi

Türk vergi mevzuatının bazı hükümlerindemükellef lehine düzenlemeler bulunmaktadır.Bu düzenlemelerin başında özellikle Gelir VergisiKanunu’nun Mükerrer 80 ve 81’inci maddelerindehükmedilen değer artış kazancı ve endekslememüessesesi gelmektedir. Böylece bireylerin artanenflasyon karşısında daha az vergi ödeyerekolumsuz etkilenmeleri engellenmektedir. Söz konusuendeksleme uygulamasının yıllık beyan edilengelir ve kurumlar vergilerinin yıllık beyannamedönemlerinde tarh edilen matrahlardan ilgili yıldaödenen geçici vergi matrahlarına Yİ-ÜFE’nin makaleiçinde belirtildiği şekilde bir oran uygulanarakmahsubu önerilmektedir.
Some provisions of Turkish tax legislation have regulations in favor of taxpayer. At The beginning of these regulations is the appreciation gain and indexation practices, especially those regulated in articles 80 and 81 of the Income Tax Law. Thus, individuals are prevented from being negatively affected by paying less taxes in the face of increasing inflation. It is recommended that the index rate of the annual index of the annual declared income and corporate tax of the said indexing application to the provisional tax bases paid in the relevant year shall be deducted by applying a ratio as specified in the article.