İskemik Beyin Damar Hastalığında Altı AylıkMortalite, Rekürrens ve Fonksiyonel İyileşmeÜzerine Etkili Faktörler

TÜRKEL Y., GÜNGÖR L., ONAR M. K.

Türk Nöroloji Dergisi, cilt.16, sa.4, ss.177-186, 2010 (Scopus) identifier

• Basım Tarihi: 2010
  • Dergi Adı: Türk Nöroloji Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Scopus, TR DİZİN (ULAKBİM)

Amaç: lafl>l>r. Bu çal>flmada kendi hasta popülasyonumuzda, iskemik inmeden sonraki alt> ayl>k mortalite, rekürrens ve fonksiyonel iyileflme üzerine hangi klinik ve laboratuvar parametrelerin etki gösterdi¤i belirlenmeye çal>fl>lm>flt>r. Hastalar ve Yöntem: için yafl, cinsiyet, hipertansiyon, aterosklerotik kalp hastal>¤>, atriyal fibrilasyon, diabetes mellitus, hiperlipidemi, eski inme varl>¤>, inme alt tipi, baflvuru ortalama kan bas>nc>, baflvuru kan flekeri, hematokrit de¤eri, sol ventrikül hipertrofisi varl>¤>, ejeksiyon fraksiyonu kaydedildi. Hastalar>n bafllang>çtaki ve alt>nc> aydaki "National Institute of Health Stroke Scale (NIHSS)", modifiye Rankin Skalas> (mRS) ve Barthel belirlendi. aydaki ölüm, rekürrens ve iyileflme düzeyi ile bu 14 parametrenin iliflkisi istatistik olarak araflt>r>ld>. Bulgular: Hastalar>m>zdaki alt> ayl>k mortalite %33, rekürrens %3.8 idi. Mortalite ile iliflkili faktörler ileri yafl, kad>n cinsiyet, inme alt tipi, eski inme öyküsü, efllik eden aterosklerotik kalp hastal>¤> ve atriyal fibrilasyon, ejeksiyon fraksiyonunun %40 alt>nda, hematokridin %39 alt>nda ve baflvuru kan flekerinin 180 mg/dL üzerinde olmas>yd> (p< 0.05). Hiperlipidemisi olan hastalarda mortalite anlaml> düzeyde düflük bulundu (p< 0.05). nda istatistiksel anlaml> korelasyon saptanmad> (p> 0.05). Çok de¤iflkenli analizde sadece yafl>n, baflvuru kan flekeri ve hiperlipideminin mortalite üzerine anlaml> etkisi devam ediyordu (p< 0.05). NIHSS skorlar> de¤erlendirildi¤inde baflvuru ortalama kan bas>nc> yüksek olanlarda, mRS ve B< de¤erlendirildi¤inde, genç- lerde ve laküner infarkt> olanlarda iyileflmenin en iyi, önceden inme geçirenlerde iyileflmenin en az oldu¤u görüldü (p< 0.05). Sonuç: ran en önemli faktörlerdir. Hiperlipidemi varl>¤>, belki de kullan>lan antihiperlipidemik ilaçlar>n nöroprotektif etkisiyle, ölüm riskini azaltmaktad>r. Alt>nc> aydaki fonksiyonel iyileflme üzerine net etkisi olan bir faktör yoktur.
Amaç: ‹skemik inmede prognostik belirleyicilerle ilgili mevcut veriler de¤erlendirildi¤inde ciddi çeliflkilerle karfl›lafl›l›r. Bu çal›flmada kendi hasta popülasyonumuzda, iskemik inmeden sonraki alt› ayl›k mortalite, rekürrens ve fonksiyonel iyileflme üzerine hangi klinik ve laboratuvar parametrelerin etki gösterdi¤i belirlenmeye çal›fl›lm›flt›r. Hastalar ve Yöntem: ‹ki yüz yirmi üç iskemik beyin damar hastas› için yafl, cinsiyet, hipertansiyon, aterosklerotik kalp hastal›¤›, atriyal fibrilasyon, diabetes mellitus, hiperlipidemi, eski inme varl›¤›, inme alt tipi, baflvuru ortalama kan bas›nc›, baflvuru kan flekeri, hematokrit de¤eri, sol ventrikül hipertrofisi varl›¤›, ejeksiyon fraksiyonu kaydedildi. Hastalar›n bafllang›çtaki ve alt›nc› aydaki “National Institute of Health Stroke Scale (NIHSS)”, modifiye Rankin Skalas› (mRS) ve Barthel ‹ndeksi (B‹) skorlar› belirlendi. ‹nmeden sonraki ilk alt› aydaki ölüm, rekürrens ve iyileflme düzeyi ile bu 14 parametrenin iliflkisi istatistik olarak araflt›r›ld›. Bulgular: Hastalar›m›zdaki alt› ayl›k mortalite %33, rekürrens %3.8 idi. Mortalite ile iliflkili faktörler ileri yafl, kad›n cinsiyet, inme alt tipi, eski inme öyküsü, efllik eden aterosklerotik kalp hastal›¤› ve atriyal fibrilasyon, ejeksiyon fraksiyonunun %40 alt›nda, hematokridin %39 alt›nda ve baflvuru kan flekerinin 180 mg/dL üzerinde olmas›yd› (p< 0.05). Hiperlipidemisi olan hastalarda mortalite anlaml› düzeyde düflük bulundu (p< 0.05). ‹ncelenen faktörlerden hiçbirisi ile rekürrens aras›nda istatistiksel anlaml› korelasyon saptanmad› (p> 0.05). Çok de¤iflkenli analizde sadece yafl›n, baflvuru kan flekeri ve hiperlipideminin mortalite üzerine anlaml› etkisi devam ediyordu (p< 0.05). NIHSS skorlar› de¤erlendirildi¤inde baflvuru ortalama kan bas›nc› yüksek olanlarda, mRS ve B‹ de¤erlendirildi¤inde, genç- lerde ve laküner infarkt› olanlarda iyileflmenin en iyi, önceden inme geçirenlerde iyileflmenin en az oldu¤u görüldü (p< 0.05). Sonuç: ‹leri yafl ve yüksek baflvuru kan flekeri iskemik inmeden sonraki mortaliteyi art›ran en önemli faktörlerdir. Hiperlipidemi varl›¤›, belki de kullan›lan antihiperlipidemik ilaçlar›n nöroprotektif etkisiyle, ölüm riskini azaltmaktad›r. Alt›nc› aydaki fonksiyonel iyileflme üzerine net etkisi olan bir faktör yoktur.