Türkiye’de Palomena prasina (Hemiptera: Pentatomidae)’da Megaselia scalaris (Diptera: Phoridae)’in İlk Kaydı

ÖZDEMİR İ. O., TUNCER C.

Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, cilt.35, sa.3, ss.316-318, 2020 (Hakemli Dergi) identifier

• Basım Tarihi: 2020
  • Doi Numarası: 10.7161/omuanajas.695205
  • Dergi Adı: Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi

Çok çeşitli ortamlara ve ekolojik nişlere yayılabilme yeteneğine sahip olan Megaselia scalaris (Loew, 1866) (Diptera: Phoridae) parazit, fakültatif parazit veya parazitoid davranışlar gösteren polifag bir tür olarak bilinmektedir. Bu çalışmada, 2018 yılında Samsun ili fındık yetiştiriciliği yapılan alanlardan toplanarak laboratuvara getirilen ve kültüre alındıktan sonra ölen Palomena prasina L. (Hemiptera: Pentatomidae) bireylerinden bazı larvaların çıkış yaptığı gözlenmiştir. Bu larvaların, ergin P. prasina’nın vücudu içerisinde beslendiği ve böceğin tüm iç organlarını yiyerek, vücut duvarı üzerinde pupa olduğu belirlenmiştir. Daha sonra pupalar laboratuvarda kültüre alınmış ve ergin çıkışları sağlanmıştır. Elde edilen erginler %70’lik alkole alınmış ve takiben teşhisleri yapılmıştır. Kültür ortamında gelişen türün M. scalaris olduğu belirlenmiş ve Palomena prasina’nın bu tür için yeni bir konukçu olduğu ilk kez bu çalışma ile rapor edilmiştir.
Megaselia scalaris (Loew, 1866), Scuttle fly, which has the ability to spread to a wide variety of environments and ecological niches, is known as a polyphagous species that exhibits parasitic, facultative parasite or parasitoid behavior. In this study, some larvae coming out from Palomena prasina (Hemiptera: Pentatomidae) individuals which were collected from hazelnut growing area in Samsun province in 2018 and died after culturing in laboratory conditions were observed. It was noticed that the larvae were fed in the body of the adult P. prasina and became pupae on the body wall by consuming all the internal organs of the insect. Then, the pupae were cultured and the adults were obtained from these pupae. The adults obtained were placed in 70% ethanol and then identified. It was determined that that the emerging insect species in the culture was M. scalaris. This study reports the first record of P. prasina, as a new host of M. scalaris.