Çalışma İradesinde Kariyer Kararı Öz-Yetkinliğinin ve Kariyer Karar Verme Belirsizliğine Toleransın Rolü

KİRAZCI F., BÜYÜKGÖZE-KAVAS A.

Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, cilt.21, sa.4, ss.1071-1088, 2021 (Hakemli Dergi) identifier

Bu araştırmanın iki temel amacı bulunmaktadır. İlk olarak üniversite öğrencilerinin sosyoekonomik durumları kontrol altına alındığında çalışma iradesinin kariyer karar verme öz-yetkinliği ve kariyer karar verme belirsizliğine tolerans tarafından ne düzeyde yordandığını incelemek; ikinci olarak öğrencilerin çalışma iradelerinin cinsiyete göre değişip değişmediğini belirlemektedir. Bu kapsamda, 327 (226 kadın, 100 erkek ve 1 cinsiyet belirtmemiş) üniversite öğrencisinden veri toplanmıştır. Toplanan veriler üzerinde yapılan analizler sonucunda kadınların çalışma iradelerinin erkeklere göre anlamlı bir şekilde yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca sosyoekonomik durum kontrol altına alındığında kariyer karar verme öz-yetkinliği ve kariyer karar verme belirsizliğine tolerans değişkenlerinin birlikte çalışma iradesini anlamlı bir şekilde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma bulguları araştırmanın sınırlılıkları çerçevesinde literatüre dayalı olarak tartışılmış ve gelecek araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
The aim of the present study is twofold. The first is to what extent the work volition is predicted by career decision self-efficacy and career decision ambiguity tolerance when socioeconomic status is under control. The second is to examine whether the work volition of undergraduate students changes by gender. Data were collected from 327 (226 women, 100 men, and one missing) undergraduate students. As a result of the analysis, we found that women's work volition was significantly higher than men's. In addition, when the socioeconomic situation is under control, it has been concluded that career decision self-efficacy and career decision ambiguity tolerance together significantly predict the work volition. The research findings were discussed based on the literature within the framework of the limitations of the research, and suggestions were made for future studies.