ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ROMANTİK İLİŞKİLERİNDE ALGILADIKLARI İSTİSMARI YORDAMADA ALGILANAN ANNE BABA TUTUMLARI VE BOYUN EĞİCİ DAVRANIŞLAR

KUMCAĞIZ H., ORAK O. S., ŞAHİN C.

Manas Journal of Social Studies, cilt.7, sa.2, ss.389-399, 2018 (Hakemli Dergi) identifier

• Basım Tarihi: 2018
  • Dergi Adı: Manas Journal of Social Studies
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)

Araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin romantik ilişkilerinde algıladıkları istismarıyordamada algılanan anne baba tutumları ve boyun eğici davranışları incelemektir. Çalışmada2016-2017 eğitim-öğretim yılı içerisinde Samsun ilinde Ondokuz Mayıs Üniversitesindeöğrenim gören 283 kız öğenci (55.4 %) ve 228 (44.6 %) erkek öğrenci olmak üzere toplam 511öğrenciye ulaşılmıştır. Verilerin analizinde değişkenlerin birbiri ile ilişkisi Pearson MomentlerÇarpımı Korelasyonu kullanılarak incelenmiştir. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu,Romantik İlişkiyi Değerlendirme Ölçeği, Boyun Eğici Davranışlar Ölçeği ve Çocuk YetiştirmeTazları Ölçeği ile toplanmıştır. Bu araştırma sonuçlarına göre üniversite öğrencilerininalgıladıkları anne-baba tutumları ile romantik ilişkileri ve boyun eğici davranışları arasındaanlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir.
This study aims to examine the perceived parental attitudes and submissive behaviours in predicting the abuse perceived by university students in their romantic relationships. The sample composed of 511 students, with 283 female (55.4%) and 228 male (44.6%), studying in Ondokuz Mayıs University in Samsun in 2016-2017 education year. As for the data analysis, the relationship between each variable was examined via Pearson Product-Moment Correlation. The data were collected using a Personal Information Form, Romantic Relationship Assessment Inventory, Submissive Behaviour Scale, and Parenting Styles Scale. The results indicate the existence of a significant relationship between the parental attitudes, romantic relationships and submissive behaviours.