Bazı Yonca (Medicago sativa L.) Genotiplerinin Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

ÖTEN M., ALBAYRAK S.

Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, cilt.27, sa.2, ss.55-61, 2018 (Hakemli Dergi) identifier

• Basım Tarihi: 2018
  • Dergi Adı: Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)

Bu çalışma, 2013-2014 yıllarında Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme alanlarında,tesadüf blokları deneme deseninde üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmadan elde edilen veriler ileileri kademede oluşturulacak yonca ıslah çalışmalarına materyal temin edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçlaAntalya iline ait 13 ilçeden, 26 farklı duraktaki doğal vejetasyondan seçilen üstün yonca genotiplerinde, kaliteözelliklerinin belirlenmesi için önem arz eden, ham protein (HP) oranı, asit deterjan fiber (ADF), nötr deterjanfiber (NDF) oranları saptanmıştır. En yüksek HP oranı, Finike1, Finike2, Gazipaşa1 ve Aksu2 genotiplerinde,en yüksek ADF oranı, Serik2 genotipinde ve en yüksek NDF oranı ise Manavgat2 genotipinde tespitedilmiştir. Kalite kriterleri açısından Gazipaşa1, Alanya1, Aksu2, Kepez1, Döşemealtı1, Konyaaltı1, Kemer1,Finike2, Demre1 ve Kaş1 genotipleri, ileri ıslah kademesine aktarılmıştır.
This study was carried out in the experimental areas of West Mediterranean Agricultural Research Institute designed in a randomized block trial technique with three replications, throughout 2013-2014. It was aimed to provide material for advanced stage alfalfa breeding studies with the data obtained from the study. For this purpose, 26 superior alfalfa genotypes were selected from the natural vegetation from 13 different districts of Antalya province. The crude protein (CP), acid detergent fiber (ADF) and neutral detergent fiber (NDF) ratios of 26 genotypes were determined to reveal quality specifications. The highest CP values were determined from Finike1, Finike2, Gazipaşa1 and Aksu2 genotypes. The highest ADF and NDF ratios were recorded at Serik2 and Manavgat2 genotypes, respectively. Regarding the quality characteristics; Gazipasa1, Alanya1, Aksu2, Kepez1, Dosemealti1, Konyaalti1, Kemer1, Finike2, Demre1 and Kas1genotypes were chosen for the advanced breeding stage.