KARADENİZ BÖLGESİNDEN SELEKTE EDİLEREK TESCİLLENEN YENİ KOKULU ÜZÜM (Vitis labrusca L.) ÇEŞİT

Çelik H., Köse B., Ateş S.

Bahçe, cilt.47, sa.Özel Sayı 1, ss.299-309, 2018 (Hakemli Dergi) identifier

• Cilt numarası: 47 Sayı: Özel Sayı 1
  • Basım Tarihi: 2018
  • Dergi Adı: Bahçe

Bu araştırma, Karadeniz Bölgesi’ndeki nemli iklime sahip sahil kesiminde yer alan illeri kapsayan veTÜBİTAK tarafından desteklenmiş olan seleksiyon projesi kapsamında selekte edilen ve üstün özellikleriile öne çıkan 5 adet kokulu üzüm (Vitis labrusca L.) genotipinin Samsun koşullarındaki fenolojik,pomolojik ve ampelografik özellikleri saptanarak isimlerinin verilmesi sonrasında tescil edilmeleriamacıyla 2014–2016 yılları arasında yürütülmüştür. Projenin tescil aşaması Ondokuzmayıs ÜniversitesiRektörlüğü BAP birimi (PYO.ZRT.1901.13.012) tarafından desteklenmiştir. Araştırmada selekte edilen veüstün özellik gösteren 5 adet kokulu üzüm tipi üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı TohumlukTescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü’nün (TTSM) Farkındalık, Yeknesaklık ve Durulmuşluk (FYD)testlerinin ardından Rizessi, Rizpem, Çeliksu, Rizellim ve Ülkemiz isimleri verilerek tescil edilmelerisağlanmıştır. Bu çalışma ile Türkiye’de ilk kez kokulu olan ve Karadeniz Bölgesinde yetişebilen üzümçeşitlerinin Milli Çeşit Listesine girmeleri temin edilmiştir. Bu çeşitlerden Rizessi siyah renkli iken Rizpempembe renkli, Çeliksu, Rizellim ve Ülkemiz çeşitleri ise mavi–siyah tanelere sahiptir.
This study conducted to determine the phenological, morphological and ampelographical characteristics and registration of 5 foxy grape genotypes (Vitis labrusca L.) satisfactorily grow under humid and rainy Black Sea Region and have superior grape quality, during 2014–2016. The earliest selection project supported by TUBITAK and registration project supported by The University of Ondokuzmayıs (PYO.ZRT.1901.13.012). In the present study, 5 foxy grape types selected and they registered with the name of Rizessi, Rizpem, Çeliksu, Rizellim and Ülkemiz by TTSM after FYD tests and they put in the National Cultivar List. This is the only study confirmed on the foxy grape cultivars satisfactorily grow in Black Sea Region. Rizessi has black while Rizpem has pink and Çeliksu, Rizellim and Ülkemiz have blue– black berry colour.