İnfertilte Tedavisi Gören Kadınlarda Kaygı Düzeyi ve Etkileyen Faktörler


Creative Commons License

Altay B., Baltacı N., Aydın Avci İ., Aydın N.

Kadın Sağlığı Hemşireliği Dergisi, cilt.4, sa.1, ss.69-85, 2018 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 4 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2018
  • Dergi Adı: Kadın Sağlığı Hemşireliği Dergisi
  • Sayfa Sayıları: ss.69-85
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Bu araştırma, tedaviye başvuran infertil kadınlarda kaygı düzeyi ve etkileyen faktörleri incelemek amacıyla yapılmıştır.

Materyal ve Metod: Tanımlayıcı ilişki arayıcı nitelikte olan bu çalışma, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Tüp Bebek Merkezinde Ocak-Mayıs 2014 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini ise, tüp bebek merkezine başvuran uzmanlar tarafından yapılan jinekolojik değerlendirme sonucunda primer veya eş kaynaklı infertilite tanısı almış olan, olasılıksız örnekleme yöntemiyle seçilen, araştırmaya katılmayı gönüllü kabul eden toplam 287 infertil kadın oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında kişisel bilgi formu ve Spielberger durumluk-sürekli kaygı envanteri kullanılmıştır. Veriler bu formlar aracılığıyla aracılığıyla yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Mann-Whitney U-testi ve Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır.

Bulgular: Çalışmayan, çekirdek aile yapısına sahip olan, 11 yıl ve daha fazla süredir evli olan, görücü usulüyle isteyerek evlenen, evlilik hayatını "iyi" olarak değerlendiren kadınların durumluk kaygı düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0.05).

Geliri giderine denk olan kadınların ise durumluk ve sürekli kaygı puanları anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). Daha önce infertilite tedavisi alınması durumu, infertilite tedavisi konusunda bilgisi olma durumu, kullanılan tedavi yöntemi ile durumluk kaygı puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir (p<0.05).

İnfertilitenin kaynaklandığı kişinin durumluk kaygı düzeyini etkilemediği fakat, sürekli kaygı düzeyini anlamlı düzeyde etkilediği saptanmıştır (p<0.05).

Sonuç: İnfertilite tedavisi gören kadınların durumluluk kaygı puan ortalaması 45.1±9.4 ve sürekli kaygı puan ortalaması 46.0±7.7 olarak yüksek kaygı düzeyine sahip oldukları bulunmuştur. İnfertilite tedavisi alan kadınların kaygı durumları ve etkileyen faktörlerin bilinmesi uygun hemşirelik girişimlerinin zamanında planlanması ve kadınların olası problemler ve kaygı problemlerini en az düzeyde yaşaması açısından önemlidir.

Anahtar Kelimeler: Kadın; İnfertilite;Sürekli Kaygı; Durumluluk Kaygı