AORT KOARKTASYONU TANISI ALAN ÇOCUK HASTALARIN İZLEM SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Türkay Karaavcı M., OLGUN H., LALOĞLU F., ŞAHİN İ. O., YOLCU C., GÜLER M., ...Daha Fazla

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, cilt.24, sa.2, ss.245-253, 2022 (Hakemli Dergi) identifier

Amaç: Bu çalışmada aort koarktasyonu tanısı almış çocuk hastaların klinik özellikleri ve izlem sonuçları incelendi.Gereç ve Yöntemler: Kliniğimizde ekokardiyografi kayıtları için kullanılan program kayıtları taranarak Ocak 2000-Ocak 2017 tarihleri arasında aort koarktasyonu tanısı almış olan hastalar belirlendi. Olguların tıbbi kayıtları retrospektif olarak incelendi ve olguların demografik (yaş, cinsiyet vb.) ve klinik özellikleri (başvuru şikayetleri, eşlik eden yapısal kalp hastalığı vb.) ve izlem sonuçları (tedavi uygulamaları, tedavi sonuçları vb.) çıkarıldı.Bulgular: Doksan sekiz hastanın verileri analiz edildi. Hastaların 82’si (%83.7) koarktasyon tanılarını ilk kez kliniğimizde alıp tedavi edilmişti. En sık başvuru yakınması üfürüm (%42.8) ve en az yakınma hipertansiyon (%1.02) idi. İlk başvuruda hastaların 10’unda (%10.2) kalp yetersizliğine ait klinik bulgular mevcuttu. Dokuz hastada (%9.1) tanı sırasında dilate kardiyomiyopati varlığı saptandı. Hastaların %20.4’ünde koarktasyon izole olarak bulunurken kalan hastalarda eşlik eden en az bir doğuştan kalp hastalığı mevcut idi. Kliniğimizde 36 hastaya balon anjioplasti uygulanırken, sekiz hasta cerrahi yolla, dört hasta ise stent implantasyonu ile tedavi edildi.Sonuç: Aort koarktasyonu sık görülen doğuştan kalp hastalıklarından biridir. Balon anjioplasti yapılan hastalarda rekoarktasyon oranı yüksek olmasına karşılık erken dönemde hastanın kliniğini düzelten etkin bir yöntemdir. Cerrahi etkin bir tedavi yöntemidir. Stent anjioplasti büyük çocuk ve adölesanlarda önerilebilir.
Objective: In this study, clinical features, and follow-up results of pediatric patients with aortic coarctation were examined.Material and Methods: The echocardiography records of our clinic were reviewed and the patients who were diagnosed with aortic coarctation between January 2000 and January 2017 were determined. The medical records of the patients were retrospectively evaluated and demographic (age, gender, etc.) and clinical features (complaints, accompanying structural heart disease, etc.) and follow-up results (treatment applications, treatment results, etc.) were obtained.Results: Data of the 98 patients were analyzed. Eighty-two (83.7%) of the patients were diagnosed and treated initially in our clinic. The most common complaint was murmur (42.8%) and the least common complaint was hypertension (1.02%). At first presentation, 10 (10.2%) of the patients had clinical signs of heart failure. Dilated cardiomyopathy was detected in nine patients (9.1%) at diagnosis. The coarctation was isolated in 20.4% of the patients, while the remaining patients had at least one congenital heart disease. Thirty-six of the patients were treated by balloon angioplasty in our clinic, eight patients were treated surgically, and four patients were treated with stent implantation.Conclusion: Coarctation of the aorta is one of the common congenital heart diseases. In patients who underwent balloon angioplasty, the recoarctation rate is high, but it is an effective method that corrects the patient's clinical condition in the early period. Surgery is an efficient method. Stent angioplasty can be recommended in older children and adolescents.