Güneyli yüksek boylu ve tavşangözü maviyemiş çeşitlerinin Samsun şartlarındaki performansı


Creative Commons License

Çelik H.

Bahçe, cilt.1, sa.48, ss.67-74, 2019 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 1 Sayı: 48
  • Basım Tarihi: 2019
  • Dergi Adı: Bahçe
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.67-74
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Türkiye’deki maviyemiş tarımı iki binli yıllarda soğuğu seven çeşitler ile Karadeniz Bölgesinde ve Rize’de bizler tarafından başlatılmıştır. Türkiye’de yetişmekte olan maviyemiş çeşitlerinde meyve hasadı Haziran ayı sonları ile Temmuz ayı başlarında başlayıp Ağustos ayı ortalarına kadar devam etmektedir. Hasat periyodunun uzatılması amacıyla soğuklama isteği düşük olan güney orijinli yüksek boylu maviyemiş çeşitleri (‘Misty’, ‘Ozarkblue’, ‘O’Neil’, ‘Jubilee’ ve ‘Sharpblue’) ile geç olgunlaşan tavşangözü maviyemiş çeşitleri (‘Climax’, ‘Powderblue’, ‘Tifblue’ ve ‘Austin’) Türkiye’ye getirilerek Samsun ekolojik şartlarında denemeye alınmıştır. Bu çeşitlerde tam çiçeklenme en erken düşük soğuklama isteyen ‘Misty’ maviyemiş çeşidinde 3 Mart’ta, en geç ise tavşangözü maviyemiş çeşidi ‘Tifblue’ da 5 Nisan’da gerçekleşmiştir. Yaprak tomurcuklarında ise en erken sürme ‘Misty’ çeşidinde 25 Ocak’ta, en geç ise tavşangözü maviyemiş çeşidi ‘Tifblue’ da 28 Mart’ta gerçekleşmiştir. Ben düşmenin de güneylilerde erken (7 Mayıs, ‘Misty’), tavşangözü çeşitlerde ise geç (10 Haziran, ‘Powdeblue’ ve ‘Tifblue’) meydana geldiği saptanmıştır. Tavşangözü maviyemiş çeşitlerinde meyve veriminin daha yüksek (1092.31 g/bitki, ‘Austin’) olduğu, en ağır ve iri meyvelerin ‘Climax’ ta (3.80 g ve 20.70 mm), en sert meyvelerin ise tavşangözü maviyemiş çeşidi ‘Powderblue’ da (3.74 kgF) olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak Samsun sahil ekolojisinde hasat periyodu güneyli yüksek boylu maviyemiş çeşitleri kullanılarak daha erkene alınabilirken tavşangözü maviyemiş çeşitleri kullanılarak Ağustos ayına kadar uzatılabilir.

Blueberry cultivation begins with northern highbush blueberry Cultivars at the beginning of two thousands by us. In Turkey, northern highbush blueberries harvest begins at the end in the beginning of the July and ended at the end of the July. We aimed to prolong the harvest period with southern highbush (SHB) and rabbiteye (R) blueberry cultivars. In The present study 5 southern highbush (‘Misty’, ‘Ozarkblue’, ‘O’Neil’, ‘Jubilee’ and ‘Sharpblue’) and 4 rabbiteye blueberry cultivars (‘Climax’, ‘Powderblue’, ‘Tifblue’ and ‘Austin’) have been achieved and evaluated in the conditions of the Samsun. Full bloom begins early with ‘Misty’ (March 3ᵗʰ) and ‘Tifblue’ was the latest full bloomed cultivar (April 5ᵗʰ). ‘Misty’ leaf buds was also show early shoot expansion (January 25ᵗʰ) while ‘Tifblue’ was the latest (March 28ᵗʰ). Southern highbush blueberries showed early fruit coloring (‘Misty’ May 7ᵗʰ)) and rabbiteye was the latest (‘Powderblue’ and ‘Tifblue’, June 10ᵗʰ). Rabbiteye blueberries were the most yielded (‘Austin’ 1092.31 g/bush) than southern ones and ‘Climax’ gave the big berry (3.80 g and 20.70 mm) while ‘Powderblue has the most firm berry (3.74 kgF). With this study, we proved that southern highbush blueberry shows earliness (May with ‘Misty’) and rabbiteye blueberry cultivars (‘Climax’ and ‘Powderblue’) prolonged the harvest period till the end of the August.