Akademisyenlerde İş Yerinde Mutluluğun Anlamı, Öncülleri ve Sonuçlarının Belirlenmesine Yönelik Nitel Bir Araştırma

alacalar çakır a., ÇETİN A.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, cilt.25, sa.44, ss.213-237, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

Bu çalışmada, çalışanlar için iş yerinde mutluluğun ne anlama geldiği, çalışanların iş yerinde mutlu olmalarını sağlayan faktörlerin neler olduğu, iş yerindeki mutluluklarının bireysel ve örgütsel sonuçları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla, bir devlet üniversitesinde çalışan akademisyenlerden oluşan örneklem üzerinde nitel bir araştırma yapılmış, bireysel görüşmeler sonucu elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile tablolaştırılmış ve yorumlanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre; katılımcı akademisyenler için mutluluğun huzur, beklentilerin karşılanma düzeyi ve iyi hissetmek anlamına geldiği görülmüştür. Ayrıca, iş yerinde iyi ilişkiler, adil muamele, değer/takdir görme, başarı ve iletişim gibi faktörlerin iş yeri mutluluğunun öncülleri; gelişme arzusu, başarı, prososyal davranış, genel hayat mutluluğu gibi faktörlerin ise iş yeri mutluluğunun sonuçları olarak ifade edildiği görülmüştür.
In this study, it has been tried to reveal the meaning of happiness at work for employees, what factors make employees happy at work, and the individual and organizational consequences of their happiness at work. For this purpose, a qualitative research was conducted on a sample of academicians working at a state university, the data obtained through individual interviews were tabulated and interpreted by content analysis method. According to the findings of the research; for academics, it has been seen that happiness means peace, the level of fulfillment of expectations and feeling good. Moreover, it has been observed that, factors such as good relations at work, fair treatment, value/appreciation, success and communication are expressed the antecedents of workplace happiness; factors such as the desire for improvement, success, prosocial behavior, and general life happiness are expressed as the consequences of workplace happiness.