Kurşunun Musca domestica nın (Diptera: Muscidae) Büyüme ve Gelişimi Üzerindeki Etkileri

KÖKDENER M.

JOURNAL OF ANATOLIAN ENVIRONMENTAL AND ANIMAL SCIENCES, cilt.7, sa.3, ss.263-268, 2022 (Hakemli Dergi) identifier

Kurşun (Pb), ağır metaller arasında oldukça toksik bileşiklerden biridir, organizmalar ve ekosistemler üzerinde ciddi problemlere yol açarlar. Bu çalışmanın amacı kurşunun adli açıdan önemli bir sinek olan Musca domestica 'nın Linnaeus, 1758 (Diptera: Muscidae) bazı gelişimsel parametreleri üzerindeki etkilerini incelemektir. Mevcut çalışmada 30 adet Musca domestica larvası dört farklı kurşun konsantrasyonuna maruz bırakılmış besi yeri üzerinde yetiştirilmiştir. Bu çalışma 2021 yılında Ondokuz Mayıs üniversitesi zooloji bölümü'nde gerçekleştirilmiştir. Gelişme hızı, pupa ve larva ölüm oranı, yetişkin ve pupa ağırlığı kaydedilen parametrelerdir. Yaşam öyküsü parametrelerini karşılaştırmak için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Sonuçlarımız kurşun varlığında pupa ve erişkin sayısı, pupa, ve yetişkin ağırlığının azaldığını göstermiştir. Larval gelişim süresi kontrole kıyasla kurşunlu diyette azalmış, fakat pupa gelişim süresi uzamıştır. Musca domestica'nın yaşam öyküsü parametrelerinin kurşuna duyarlı olduğu sonucuna varılmıştır.
Lead is one of the highly toxic compounds among the heavy metals and lead causes serious problems on the organisms and ecosystems. The aim of present study was to investigate the lead impacts on some developmental parameters of forensically important fly, Musca domestica Linnaeus, 1758 (Diptera: Muscidae). About 30 larvae of Musca domestica reared on diet that were exposed to four different concentrations of lead in present study, This study was carried out at the Zoology Department, University of Ondokuz Mayıs in 2021. Larvae of development rate, pupal and larval mortality, adult, and pupal weight were the recorded parameters. A one way analysis of variance (ANOVA) was used to compare life history parameters. Our results demostrated that the presence of lead decreased number of pupae and adult, pupal, and adult weight. Larval development time was decreased but pupal development time was increased in diet with lead compared to control. We concluded that life-history parameters of Musca domestica are sensitive to lead.