Tane Rengi ve Tane Ağırlığının Keten (Linum usitatissimum L.) Tohumunun Çimlenme Gücü Üzerine Etkileri


Creative Commons License

KURT O., HACIKAMİLOĞLU M. S., BEY N. E.

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, cilt.7, sa.sp2, ss.128-132, 2019 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Ülkemizde yağ bitkilerinin arz ettiği öneme binaen bu bitkilerde yapılacak çalışmaların da önemi fazladır. Keten (Linum usitatissimum L.) bitkisi, uygun olmayan koşulları iyi değerlendirebilen yağ bitkilerinin başında gelen bir bitkidir. Dolayısıyla bu bitki üzerinde yetiştirme tekniğine yönelik olarak yapılacak çalışmaların yanında fizyolojik çalışmalarında yapılması özel önem arz etmektedir. Keten bitkisi iki farklı tohum rengine sahiptir. Tohum rengi, keten yağının bileşiminde bulunan bitkisel yağ kompozisyonu ile ilişkilidir. Ketende tane renginin birkaç gen tarafından kontrol edildiği ve markör özellik taşıdığı yapılan çalışmalarda tespit edilmiştir. Bu araştırmada; tane rengi ve tane ağırlığının tohumun biyolojik gücüne etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada bitki materyali olarak; sarı ve kahverengi taneye sahip iki keten hattı ve 1000 tane ağırlığı bakımından küçük ve büyük olmak üzere iki farklı keten grubu kullanılmıştır. Deneme; Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre 3 tekerrür olarak, 22±1°C’ye ayarlı inkübatörde yürütülmüştür. Araştırma sonucu; tohumun çimlenme gücü üzerine tane renginin etkisinin çok önemli olduğu, tane büyüklüğünün etkisinin ise önemsiz olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre keten bitkisinde kahverengi tohumların çimlenme gücünün daha yüksek olabileceği, 1000 tane ağırlığı ile çimlenme gücü arasında ise doğrudan bir ilişkinin olmadığı sonucuna varılmıştır.
Linseed (Linum usitatissimum L.) is one of the oil crops which can be grown harsh environments. According to the importance, physiological studies are as important as cultivation studies. Linseed has to different seed colour. Seed colour is related to the seed oil composition. Seed colour in linseed is controlled by several genes and mentioned as genetic marker in previous studies. In this study, the effect of seed colour and seed weight on seed vigour are investigated. Two seed colour varieties (yellow and brown); two seed weight varieties (small and big) used in the experiment. The experiment was carried out in an incubator set to 22±1°C with 3 replications according to the Split Plots Experimental Design. The result of the research; It was found that the effect of seed colour on germination power of seed was very important and the effect of seed size was insignificant. As a result; It was concluded that the germination power of brown seeds was higher in linseed varieties and there was no direct relationship between germination power of 1000 seed weight.