Prostodonti klinik havasının mikrobiyal düzeyi üzerine havalandırma-klima sisteminin etkisi

YENİSEY M., KÜLÜNK Ş., CEYLAN G., ONUK E. E., RONA N. U., GÜLER A. U.

Selcuk Dental Journal, cilt.6, sa.3, ss.280-285, 2019 (Hakemli Dergi) identifier

• Basım Tarihi: 2019
  • Doi Numarası: 10.15311/selcukdentj.316885
  • Dergi Adı: Selcuk Dental Journal

Amaç:Prostodonti kliniği havasının mikrobiyolojik kalitesi üzerine havalandırma-klima sisteminin etkisinin ortaya konulmasıdır.GereçveYöntemler: Bioaerosol örnekler Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Protez kliniğinden toplanmıştır. Havalandırma sistemi toplam 7485 m3/s havalandırma kapasitesine sahiptir. Bu sisteminin etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla, havalandırma sistemi kapatılarak, klinik gün boyu rutin çalışmasına devam etmiştir. Gün sonunda isetoplammezofilikaerobikbakteri ve mantar sayısının belirlenmesi amacıyla ayrı ayrı 10’ar örnek toplanmıştır. Bu örneklemeden sonra, aynı işlem havalandırma sistemi gün boyunca çalıştırılmış ve gün sonunda aynı şekil ve sayıda örnekleme yapılmıştır. Hava örneklemesinde MAS 100 (Merck, Germany) hava örnekleme cihazı kullanılmıştır. Her 15 günde bir akşam ve sabah olmak üzere toplamda 12 dönemde 480 örnek alınmıştır. Toplam mezofilik aerobik bakteri sayısının belirlenmesinde Nutrient Agar, toplam mantar sayısının belirlenmesinde ise % 1 Penisilin içeren Sabouraud Dekstroz Agar kullanılmıştır. Alınan örnekler sırasıyla 35°C’de 48-72 saat ve 25°C’de 5 gün inkubasyona bırakılmıştır. İnkubasyon sonrası oluşan koloniler sayılarak metreküpteki bakteri ve mantar sayıları koloni oluşturma ünitesi (CFU/m3) şeklinde ifade edilmişlerdir. Sonuçların istatiksel olarak hesaplanmasında Feller doğrulaması kullanılmıştır. Elde edilen veriler student T testi ile değerlendirilmiştir. Analizler SAS 9.01 istatistik paket programında yapılmıştır.Bulgular: Havalandırma siteminin kapalı ve açık olduğu durumda hem toplam aerobik mezofilik bakteri, hem de toplam mantar sayılarında istatistiksel olarak anlamlı ölçüde (p<.0001) değişim gözlenmiştir. Gözlenen farklılık azalma yönündedir. Sonuç:Diş kliniklerinde havanın mikrobiyolojik kalitesini kontrol etmek ve hekimler ve hastalar için enfeksiyon riskini azaltmak için kliniklerde yapısal olarak etkin önleyici önlemlerin alınması ve bu amaçla standartların oluşturulması gereklidir.