Yüksek açılı sınıf 3 vakaların tedavisinde pasifarka ısırma bloğu ile birlikte kullanılan yüz maskesinin etkilerinin incelenmesi

İŞCAN H. N., TÜRK T., TÜRKÖZ Ç.

Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, cilt.27, sa.1, ss.17-22, 2010 (Hakemli Dergi) identifier

• Basım Tarihi: 2010
  • Dergi Adı: Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)

Amaç: Bu çalışmanın amacı, yüz maskesiyle beraber kullanılan pasif arka ısırma bloğunun dentofasiyal yapılar üzerine etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, 13 tedavi, 13 kontrol olmak üzere toplam 26 iskeletsel 3.sınıf vaka üzerinde yürütülmüştür. Tedavi grubunu oluşturan bireyler yüksek açılı ve açık kapanış vakası olup; tedavi başı ANB açıları ortalaması -1.3º±0.5º , SN/Go-Gn açıları ortalaması 39.9º±1.4º dir. Kontrol grubunu oluşturan bireylerin tedavi başı ANB açıları ortalaması -2.5º±0.6º , SN/Go-Gn açıları ortalaması 33.3º±1.2º dir. Ortalama kronolojik yaş; tedavi grubu için 10.23 yıl, kontrol grubu için 9.38 yıldır. Tedavi grubu bireylerine toplam 750 gr. kuvvet uygulayan Delaire tipi yüz maskesi ile pasif akrilik arka ısırma bloğu uygulanmıştır. Toplam 52 yan kafa filmi bilgisayar ortamına aynı araştırıcı tarafından aktarılmış, RMO firmasının JOE programı kullanılarak ölçümler yapılmıştır. Grup içi karşılaştırmalar “eşleştirilmiş t testi”, gruplar arası karşılaştırmalar ise “student t testi” ile yapılmıştır. Bulgular: SNAdeğerindeki değişimin gruplar arası farklarının karşılaştırılmasında, tedavi grubuna ait artış istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. ANB ve Wits değerlerinin tedavi grubunda istatistiksel olarak önemli düzeyde artış gösterdiği gözlenmektedir. Üst çene yüksekliği (CF-A/CF- N) tedavi grubunda ortalama 0.3º azalma göstermiş fakat istatiksel olarak önemli bulunmamıştır. Alt çene düzlem eğimi (SN/GoGn), grup içi ve gruplar arası değerlendirmede, istatistiksel olarak önemli bir değişim kaydetmemiştir. Sonuç: Yüz maskesiyle beraber kullanılan pasif arka ısırma bloğu üst çenenin öne rotasyona uğramasına engel olmuş ve alt çenenin geriye rotasyonunda ve ön yüz yüksekliğinin artmasında etkin bir rolü gözlenmemiştir.
Objective: To investigate the effects of the use of face mask combined with a posterior bite block in high angle skeletal class 3 cases. Material andMethod: Study was carried out on 13 skeletal class 3 high angle cases with a meanANB of -1.3º±0.5º and SN/Go-Gn of 39.9º±1.4º at pretreatment. Control group consisted of 13 skeletal class 3 cases with a mean ANB of -2.5 ± 0.6º and SN/Go-Gn of 33.3º ± 1.2º. The mean chronological age of the treatment group and control group was 10.23 years and 9.38 years respectively. A face mask and a posterior bite block was used in the treatment group. During face mask therapy, 750 gr of anterior force was applied to the maxilla. Material of this study consisted of 52 lateral cephalograms which were digitized with RMO JOE software. Intragroup comparisons were made by paired t tests whereas student t tests were used for intergroup comparison. Results: SNAincrease was significantly higher in treatment group compared to control group.ANB andWits appraisal were increased significantly in treatment group. Maxillary height (CF-A/CF-N) was decreased with a mean value of 0.3º in treatment group but it was not significant. Mandibular plane angle (SN/GoGn) didn’t show any statistically significant change both in interclass and intraclass comparison. Conclusion: The use of face mask with posterior bite block prevented the anterior rotation of maxilla and did not display any significant role in increasing backward mandibular rotation and anterior facial height.