Vasküler Yatakta Hasar Yapan veya Mikrovaskülopati / Tıkanıklık yapan İlaçlar-2: Patogenez, Tanı ve Tedavi; (Gemsitabine, Fludarabine, Oral kontraseptifler, Heparin Kokain)

KOÇAK N.

Güncel Retina Dergisi, cilt.7, sa.1, ss.29-34, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

• Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Basım Tarihi: 2023
  • Doi Numarası: 10.37783/crj-0336
  • Dergi Adı: Güncel Retina Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)

Günümüzde kullanılan birçok sistemik ilaç ya da bağımlılık yapıcı madde sonrası retinal toksisite izlenebilmektedir. İlaçlar retina üzerine etkilerini retina ve retina pigment epiteline direkt toksik etki, kristalin retinopati, fotoreseptör disfonksiyonu, kistoid makula ödemi, santral seröz koryoretinopati, üveitik etkiler ve vasküler sistem disfonksiyonu gibi farklı yollarla göstermektedir. Önemli bir altgrup olan vasküler disfonksiyon ise genellikle ilaçların endotel hasarı yaratan direk etkisi, protrombotik faktörlerde artış, immünkompleks oluşumu ve vazokonstrüksiyon yapıcı etkileri nedeniyle ortaya çıkar. Tedavide ana basamak patolojiye neden olan etkenin kullanımının kesilmesi ve/veya alternatifi ile değiştirilmesidir. Ek olarak gelişen retinal vasküler patolojinin nedenine yönelik medikal ya da intravitreal enjeksiyon tedavileri uygulanmalıdır.
Retinal toxicity can be observed during treatment with many systemic drugs and addictive substances used today. The drugs show their effects on the retina by different mechanisms such as direct toxicity to the retina and retina pigment epithelium, crystalline retinopathy, photoreceptor dysfunction, cystoid macular edema, central serous chorioretinopathy, uveitic effects, and vascular dysfunction. Vascular dysfunction, which is an important subgroup, occurs due to the direct effect of drugs on endothelium, increase in prothrombotic factors, and formation of immunocomplex and vasoconstrictive effects. The pr imary st ep in th e treatment is to cease the causative agent and replace it with an alternative. In addition, medical or intravitreal injection treatments should be applied according to the retinal vascular pathology.