Lise Fizik Laboratuvarlarında Kullanılan Araç-Gereçlerin Yeterlilik Düzeyleri ve Laboratuvar Çalışmalarının Değerlendirilmesi

YAMAN S., ÖNER F.

Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi, cilt.11, sa.2, ss.379-386, 2003 (Hakemli Dergi) identifier

• Basım Tarihi: 2003
  • Dergi Adı: Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi

Bu çalışmada, Amasya ilindeki liselerde okutulan fizik derslerinde, deneylerin yapılma durumları, laboratuarlardaki araç-gereçlerin yeterliği, laboratuvarın fiziksel uygunluğu, öğretmenlerin laboratuvar çalışmalarına ilişkin görüşleri ve liselerin İl Eğitim Araçları Merkezi’nden yararlanma durumları incelenmiştir. Çalışma, öğretmen ve yöneticilerle mülakat tekniği şeklinde olmuştur. Ayrıca okulların fizik laboratuvarındaki araç-gereçleri içeren malzeme listesi temin edilmiştir. Çalışma sonucunda, liselerde fizik müfredatında yer alan fizik konularındaki deneyleri yapmak için yeterli araç-gereç,bulunmadığı laboratuvarların fiziki şartlarının uygun olmadığı ve okulların İl Eğitim Araçları Merkezi’nden çok az yararlandıkları tespit edilmiştir.
In this study, performing of experiments, sufficiency of lab materials, the physical capacity of labs and the opinions of lab teachers and their cooperation with the educational materials center have been examined. The method of the study is based on interview with the physics teachers and school principals. A list of lab materials has also been obtained. As a result of the study it has been found out those lab materials physical conditions were insufficient and also it has been observed that the cooperation with the educational center is not at a level to be desired.