Farklı Anaçlar Üzerine Aşılı ‘Deveci’ Armudunun Büyüme ve Meyve Kalite Özellikleri


ÖZTÜRK A.

Bağbahçe Bilim Dergisi, cilt.8, sa.3, ss.179-187, 2021 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 8 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2021
  • Doi Numarası: 10.35163/bagbahce.999637
  • Dergi Adı: Bağbahçe Bilim Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.179-187
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Öz: Bu çalışmada farklı anaçlar üzerine aşılı ‘Deveci’ armut çeşidinin büyüme ve meyve özellikleri üzerine anaçların 2013-2016 yılları arasında etkisi incelenmiştir. Anaç çapı, gövde çapı, bitki boyu, gövde kesit alanı ve taç hacminin BA-29 üzerine aşılı bitkilerde diğer anaçlardan daha yüksek olduğu saptanmıştır. Meyve boyutları üzerine anaçların önemli etkisinin olduğu belirlenmiştir. Meyve ağırlığı, meyve eni ve boyunun BA29 üzerine aşılı bitkilerde en yüksek, armut çöğür anacında en düşük olduğu saptanmıştır. Meyve eti sertliği MC anacında diğer anaçlardan daha düşük olmuştur. En yüksek suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) içeriği ve titre edilebilir asitlik çöğür anacında belirlenmiştir. En yüksek pH MC anacında en düşük ise armut çöğür anacında tespit edilmiştir. Renk özelliklerinden L* ve b* değerleri hariç a*, kroma ve hueo üzerine anaçların etkisinin önemli olduğu saptanmıştır. Genellikle a* değerinin BA-29 üzerinde en yüksek MC anacında en düşük olduğu tespit edilmiştir. Kroma ve hueo değerinin MC anacında en yüksek, BA-29’da en düşük olduğu saptanmıştır. Araştırmanın yürütüldüğü 2013-2016 yılları arasında elde edilen sonuçlara göre hem büyüme üzerine hem de meyve boyutları üzerine olumlu etkisi daha fazla olan BA-29 ayva klon anacı önerilebilir. Ancak özellikle bu tür çalışmalarda daha kesin tavsiyelerde bulunabilmek için uzun yıllar bu çalışmaların devam ettirilmesi gerekmektedir.
Abstract: This study was carried out to investigate the effect of different rootstocks on growth and fruit characteristics of 'Deveci' pear cultivar during 2013-2016. Rootstock diameter, stem diameter, plant height, stem cross-sectional area and canopy volume were found to be higher in plants that were grafted on BA-29 than other rootstocks. Rootstocks had a significant effect on fruit sizes. Fruit weight, fruit width and length were highest in plants grafted on BA29 while, lowest values were recorded in the pear seedling rootstocks. Fruit firmness was lower in the MC rootstock than the others. The highest total soluble solids (TSS) and titratable acidity were determined in the seedling rootstock. The highest pH was determined in the MC rootstock and the lowest in the pear seedling rootstock. Color traits such as a*, chroma and hueo were significantly affected by rootstocks, except for L* and b* values. Generally, a* value was found to be highest on BA-29 and lowest on MC rootstock. Chroma and hueo values were found to be highest in the MC rootstock and lowest in the BA-29. According to the obtained results during 2013-2016, BA-29 quince clonal rootstock can be recommended as the best treatment out of others due to more positive effects on both growth and fruit size. However, it is necessary to continue such kind of studies for many years in order to be able to make more precise recommendations.