Hemşirelik Bölümü Son Sınıf Öğrencilerinin Eşcinsellere Yönelik Tutumu

Soner G., Altay B.

Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi, cilt.3, sa.2, ss.17-24, 2018 (Hakemli Dergi)

• Basım Tarihi: 2018
  • Dergi Adı: Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Index Copernicus, Sobiad Atıf Dizini

Amaç: Bu araştırmanın amacı Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü son sınıf öğrencilerinin eşcinsellere ilişkin tutumlarını incelemektir.

Yöntem: Bu kesitsel tipteki çalışma, Türkiye’nin Samsun şehrinde bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde eğitim gören 102 hemşirelik son sınıf öğrencisi ile yapılmıştır. Araştırma verileri Kasım 2016-Aralık 2016 tarihleri arasında toplanmıştır. Çalışmada araştırmacılar tarafından hazırlanan ve 19 maddeden oluşan anket ile Lezbiyen ve Geylere Yönelik Tutum (LGYT) Ölçeği- Kısa Versiyon kullanılmıştır. Veriler IBM SPSS Statistic 20 ile analiz edilmiştir. Analizde tanımlayıcı testler, t-testi ve kullanılmıştır.

Bulgular: Katılımcıların % 72.5’i kadından oluşmaktadır. Öğrencilerin % 84.3’ü eşcinsellik hakkında fikirlerinin olduğunu, % 15.7’si eşcinsellik hakkında bilgilerinin olmadığını belirtmiştir. Eşcinsellerin sağlığı hakkında katılımcıların % 49’u yeterli bilgi sahibi olmadığını yine katılımcıların % 31.4’ü lisans eğitimlerinde ilgili konuya değinilmediğini belirtmişlerdir. Erkek hemşirelik öğrencilerinin kadınlara göre eşcinsellere yönelik daha fazla olumsuz tutum besledikleri saptanmıştır.

Sonuç ve Öneriler: Araştırma sonucunda, Dünya’da dezavantajlı gruplar içinde gösterilen eşcinsellere yönelik hemşirelik öğrencilerinin bilgi seviyelerinin yeterli düzeyde olmadığı ve yanlış bilgilere sahip olduğu görülmektedir. Hemşirelik öğrencilerinin eşcinsel bireylere yönelik farkındalık kazanmaları ve olumlu bir tutum takınmaları için bu bireylere yönelik eğitimlerin verilmesi faydalı olacaktır.

Anahtar Kelimeler: Eşcinsellik, hemşirelik öğrencileri, tutum