Karayaka Koyunlarında Gonadotropin Salgılatıcı Hormon Uygulamasının (GnRH) Ovaryum Aktivitesi Üzerine Etkisi

Soydan E., Şen U.

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, cilt.6, sa.4, ss.508-512, 2018 (Hakemli Dergi) identifier

Bu çalışmanın amacı, Karayaka koyunlarında dönem içi gonadotropin salgılatıcı hormon(GnRH) uygulamasının kızgınlık gösterme oranı ve ovaryum aktivitesi üzerine etkisinibelirlemektir. Çalışmada en az iki doğum yapmış ve benzer vücut ağırlığına sahip 20 başKarayaka ırkı koyun hayvan materyali olarak kullanılmıştır. Deneme başında tümkoyunlara ovaryum üzerinde mevcut olabilecek olan korpus luteum (CL)’un yıkımı için 1ml PGF2α kas içi enjekte edilmiştir. PGF2α uygulamasından 9 gün sonra ise koyunlarrastgele iki eşit gruba ayrılmıştır. Birinci gruptaki koyunlara (n=10) 40 mg flugestoneasetat içeren sünger vajina içine yerleştirilmiştir ve bu uygulamadan 14 gün sonrasüngerler çıkartılarak, 1 ml PGF2α kas içi enjekte edilmiştir. PGF2α enjeksiyonunu takiben36 saat sonra 1 ml GnRH kas içi enjekte edilmiştir. İkinci gruptaki koyunlara (n=10) isemevcut olabilecek olan korpus luteum (CL)’un yıkımı için 1 ml PGF2α kas içienjeksiyonun dışında herhangi bir uygulama yapılmamış olup, bu grup çalışmamızınkontrol grubunu oluşturmuştur. Bu işlemleri takiben her iki gruptaki bütün koyunlarKarayaka koçuna verilmiş ve 72 saat boyunca kızgınlık gösteren koyunlar belirlenmiştir.Kızgınlık taramasının sonunda bütün koyunlar kesime sevk edilmiş ve her iki ovaryumüzerindeki küçük (1-3 mm), büyük (>3 mm) ve toplam folikül sayısı ve CL sayısıbelirlenmiştir. GnRH uygulaması yapılan koyunlar (%100) kontrol grubundaki koyunlara(%70) göre daha yüksek oranda kızgınlık göstermişlerdir. GnRH uygulaması yapılankoyunların her iki ovaryumundaki küçük ve toplam folikül sayısının ve CL sayısının,kontrol grubundaki koyunlarınkinden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ancak büyükfolikül sayısı bakımından deneme grupları arasında bir farklılık tespit edilmemiştir.Sonuç olarak bu çalışmada mevsim içi dönemde Karayaka koyunlarında süngeruygulaması sonrasındaki GnRH uygulamasının kızgınlık gösterme oranını yükselttiği veovaryum aktivitesini arttırdığı tespit edilmiştir.
The aim of this study was to determine the effect of gonadotropin-releasing hormone (GnRH) administration on the estrus rate and ovarian activity in Karayaka sheep. In the present study 20 Karayaka sheep breed, which gave at least 2 births and had similar body weight, were used as animal material. At the beginning of the study, 1 ml PGF2α was intramuscularly injected to all ewes in order to lutalyse the corpus luteum (CL) on the ovary. After 9 days of PGF2α administration, sheep were randomly divided into two equal groups; intra-vaginal sponge containing 40 mg flugestone acetate was inserted into vagina of the ewes in first group (n=10) and the ewes in the second group (n=10) were used as controls. Sponges were removed after 14 days and intramuscular injection of 1 ml PGF2α was performed. After 36 hours, intramuscular injection of 1 ml GnRH was performed and all ewes were introduced to Karayaka rams and ewes in estrus were recorded during 72 hours. At the end of estrus determination period all ewes were slaughtered and number of small (1-3 mm), large (> 3 mm) and total follicles and CL were determined on both ovaries. GnRH administered ewes showed higher (100%) estrus rate than the ewes (%70) in the control group. GnRH administered ewes had higher number of small and total follicles, and CL than those of ewes in control group. However, there was no significant difference between experimental groups in terms of large follicle numbers. As a result, it was concluded that the GnRH administration after vaginal sponge application in the Karayaka ewes during the breeding season increased estrus rate and stimulated ovarium activity.