Hastane çalısanlarında cinsiyet farklılıgının incelenmesine yönelik bir uygulama

DİKMETAŞ YARDAN E.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, cilt.0, sa.16, ss.148-161, 2009 (Hakemli Dergi) identifier

Günümüzde kadınlar birçok siyasi ve hukuki haklara sahip olsalar dahi birçok nedenden dolayı çalısma hayatında sorun yasamaktadır. Çalısmanın amacı; çalısanların çalısma nedenlerini ve ise seçim, ücret ve kariyer konusunda bayanlara yönelik cinsiyet ayrımcılıgı olup olmadıgına iliskin görüsleri belirlemektir. Çalısmada Evrim Mayatürk tarafından 2006 yılında hazırlanan “Çalısma Yasamında Cinsiyete Dayalı Ayrımcılık Anketi” uygulanmıstır. Çalısma, 71 kisinin çalıstıgı bir devlet hastanesinde yapılmıstır. Cevaplanan anket sayısı 69 (%97,2)’dir. Çalısanlara göre; bayanların çalısma hayatlarında karsılastıkları sorunlar sırasıyla; ise seçim süreci, ücret ve kariyer gelisimi’dir. Çagdas ülkeler içerisinde yer alabilmek için herkese fırsat esitligi verilmelidir. Kamu ve özel sektörde kadınlara yönelik çalısmalar artırılmalıdır.
At the present day women have got a lot problems in working life although women have got a lot political and legal benefits. Aim of this study is to definite worker’s working reasons and gender differences about choice of employment, wage and career development. In this study was used survey prepared by Evrim Mayatürk in 2006. The study was done a state hospital. There are 71 workers in this hospital. Replied survey number is 69 (97,2%). Women workers’s problems in working life according to workers are found respectively, choice of employment, wage and career development. It must give equal opportunity to all workers for to be modern country. Women studies must increase in public and private sector.