Acil Serviste Akut Karın Ağrısı Yönetimi: Cerrahi Ya Da Cerrahi Olmayan Karın Ağrıları

ASLAN N., ERCAN B., BAYDİN A., YÜCEL M., YURUMEZ Y.

Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi, cilt.6, sa.2, ss.224-235, 2021 (Hakemli Dergi) identifier

• Basım Tarihi: 2021
  • Doi Numarası: 10.26453/otjhs.849297
  • Dergi Adı: Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi

Amaç: Bu çalışmada acil servise (AS) karın ağrısı nedeniile başvuran hastalarda cerrahi (CNKA) ve cerrahi nedenliolmayan karın ağrılarının (CNOKA) karşılaştırılmasıamaçlanmıştır.Materyal ve Metot: Bu çalışma prospektif olarak CNKAve CNOKA olan 200 hasta ile gerçekleştirildi. Hastalarındemografik özellikleri, klinik prezantasyonları,laboratuvar analizleri, görüntüleme yöntemleri, konsültasyonlar ve hasta bakım maliyetleri incelenmiştir.Bulgular: Çalışma grubunun ortalama yaşı 50,8±20,1 yılve hastaların %52’sinin CNKA’sı olduğu tespit edildi.CNKA olgularda 75 yaş ve üzeri hastaların ilk sırada yeraldığı, fizik muayenede hassasiyet-defans ve reboundbirlikteliği ve ortalama 15,27±4,10 bin/UL ile beyaz küreyüksekliği tespit edildi. AS doktorlarınca öykü ve fizikmuayene ile değerlendirme sonrasında konulan ön tanılarıve laboratuvar bulguları ile radyolojik görüntüleme yöntemleri sonrasında konulan son tanıların uyum yüzdesinin71,7 olduğu saptandı. CNKA’lı olgularda, yaşlı hastalardave konsültasyon istenenlerde AS kalış süresi ve maliyetinyüksek olduğu saptandı.Sonuç: AS’lere karın ağrısı ile başvuran hastalardaanamnez ve fizik muayene mutlaka yapılmalı, sürecinhızlandırılması ve maliyetlerin azaltılmasına yönelik olarak özellikle CNKA düşünülen hastalarda ileri görüntüleme yöntemleri erken dönemde istenmelidir. Ancak busonucu destekleyecek ilave çalışmalar yapılmasına ihtiyaçvardır.
Objective: In this study, it was aimed to compare surgical (SAP) and non-surgical abdominal pain (NSAP) in patients admitted to the emergency department (ED) with abdominal pain. Materials and Methods: This study was carried out prospectively with 200 patients with SAP and NSAP. The demographic characteristics, clinical presentations, laboratory analyzes, imaging methods, consultations and patient care costs of the patients were examined. Results: The mean age of the study group was 50.8±20.1 years and 52% of the patients were found to have SAP. In SAPcases, patients aged 75 years and above were in the first place, sensitivity-defense and rebound association and white blood cell elevation with an average of 15.27±4.10 thousand / UL were detected in physical examination. It was determined that the percentage of agreement between the preliminary diagnoses and laboratory findings made after the history and physical examination and evaluation by the AS physicians and the final diagnoses made after the radiological imaging methods was 71.7. It was found that the duration of stay in the ED and the cost were high in cases with SAP, elderly patients and those who requested consultation. Conclusion: Anamnesis and physical examination should definitely be done in patients who apply to AD with abdominal pain, and advanced imaging methods should be requested in the early period, especially in patients with SAP in order to accelerate the process and reduce costs. However, additional studies are needed to support this result.