Alzheimerlı Hastaya Bakım Verenlerin Bakım Yükü Ve Etkileyen Faktörler

Altay B., Erkuran H., Aydın Avci İ.

Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi, cilt.3, sa.2, ss.1-8, 2018 (Hakemli Dergi)

• Basım Tarihi: 2018
  • Dergi Adı: Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Index Copernicus, Sobiad Atıf Dizini

Amaç: Bu araştırma, Alzheimerlı hastaya bakım veren bireylerin bakım yükü ve bakım yükünü etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı özellikte olan bu çalışma, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Nöroloji Polikliniğinde Kasım 2013 ve Ocak 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

Çalışmanın evrenini, Alzheimer tanısı ile polikliniğe başvuran 110 hasta oluşturmuş olup, örneklemi iletişim kurabilen ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan 87 hastanın bakım vericisi oluşturmuştur. Veriler, 25 sorudan oluşan bakım verici bilgi formu ve Zarit Bakım Verici Yükü ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, araştırmacılar tarafından SPSS 21 paket programı ile değerlendirilmiş, verilerin istatistiksel analizinde ortalamalar, yüzdelik hesabı ve ki-kare testi kullanılmıştır. Etik uygunluk: Araştırmaya başlamadan önce hastaneden yazılı izin, araştırmaya katılan bireylerden sözel izin alınmıştır. Bulgular: Çalışmada Alzheimerlı hastaların bakım vericilerinin Zarit Bakım Verici yükü Ölçeği puanı, orta düzeyde (42.356 ± 20.26 min: 3, max: 88) bulunmuştur. Kadın bakım vericilerin bakım yükü puanının erkeklere göre daha yüksek olduğu bulunmuştur (p=.000). Çalışmayan bakım verenlerin bakım yükü, çalışan bakım verenlerin bakım yüküne göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=.001). Bakım verme süresi arttıkça, Bakım Verici Yükü Ölçeği puanlarının yüksek olduğu görülmektedir (p=.421).

Sonuç ve Öneriler: Bakım verme süresi uzadıkça bakım vericilerin bakım yükü artmaktadır. Bu nedenle bakım verici bireylerin yükünün aile içinde paylaşılmasının sağlanması ve bireylerin baş etme yöntemlerini geliştirmeleri oldukça önemlidir. Anahtar Kelimeler: Alzheimerlı hasta, bakım yükü, yaşlı