Farklı Anaçlara Aşılı Kokulu Üzümlerin Bağdaki Büyüme ve Gelişim Durumları Karbonhidratlar Stilbenoidler ve Mineral İçeriklerinin Araştırılması


Çelik H.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2024 - 2027

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mart 2024
  • Bitiş Tarihi: Mart 2027

Proje Özeti

Vitis labrusca L. Güneydoğu Kanada, Kuzeydoğu ve Doğu Amerika Birleşik Devletlerinden Gürcistan’a (Kafkasya) uzanan ve Batı Hindistan’ı da içine alan bir anavatana sahiptir. Literatürde ‘foxy grape’ olarak geçen bu çeşitler ülkemizde ise ‘kokulu kara üzüm’ olarak tanımlanmaktadır. Karadeniz Bölgesi sahil kesiminde nem oranının son derece yüksek olması nedeniyle sofralık olarak tüketilen beyaz renkli üzümlerin yetiştirilmesi imkansız olarak ifade edilmektedir. Ancak bu bölgenin doğal üzümü olan kokulu üzüm (çilek üzümü, siyah üzüm) yörede aile ihtiyaçlarına yönelik olarak bolca tüketilmektedir. Bir bölgede ekonomik anlamda bağcılık yapılması ya da bağcılık yapılan bölgelerde yeni üzüm çeşitleri yetiştirilmesi düşünüldüğünde, denenmekte olan üzüm çeşitlerinin optimum olgunluğa ulaşıp ulaşamayacaklarının çok titiz bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Günümüzde bağcılık açısından anaçların önemi düşünüldüğünde yeni tesis edilecek bağ alanlarında uygun anacın seçilmesi için mutlaka arazi ve laboratuvar çalışmaları yürütülmelidir. İlk bağ kurulumunda yanlış anaç seçimi zaman ve maddi açıdan büyük kayıplara sebep olmaktadır. Bu yüzden yeni kokulu üzüm çeşitlerinin aşılı fidanlarıyla kurulan bağda asmaların büyüme ve gelişme performansları değerlendirilecektir. Fizyolojik gelişim parametreleri kaydedilerek kombinasyonların afinite ve sürgün gelişimleri takip edilecektir. Aynı zamanda, toplam şeker, karbonhidrat ve nişasta analizi, kök ve yapraklardaki mineral madde miktarları göz önünde bulundurularak değerlendirilecek ve aşı uyuşması üzerine somut deliller elde edilecektir. Asmanın farklı kısımlarından alınan örneklerde stibenollerden trans-rezveratrol, trans-ε-viniferin ve Trans-piceatannol miktarlarının belirlenmesi amaçlanmaktadır.