Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim ve Uygulama Bahçesinin Tesisi

Durmuş M.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2023

• Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2021
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2023

Proje Özeti

Tıbbi ve aromatik bitkiler, bitkinin kök, sap, yaprak, çiçek, tohum, meyve, meyve kabuğu, kabuk, yumru gibi organlarında, tat, koku, aroma bileşiklerini veya etken maddeleri bulunduran bitkilerdir. Tek başlarına veya karışım halinde, ham veya işlenmiş ürün olarak kullanımın yanı sıra uçucu yağı, alkoloidleri, tanen ve reçineleri; ilaç, gıda, kozmetik, aroma ve tat vermek, çay, gıda takviyesi, gıda boyası gibi çok farklı alanlarda kullanılırlar. Bu proje ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinde tıbbi aromatik bitkiler uygulama ve üretim bahçesinin oluşturulması amaçlanmıştır. Projede, 25.727,00 m2 alan üzerinde 40 bitki türü yer almıştır. Proje üç yıllık planlanmıştır. Proje süresince, Ziraat Fakültesinin farklı bölümlerinden 300 öğrencinin ziyareti gerçekleşmiş, çok sayıda bölge üretici deneme alanında bulunan bitkiler hakkında bilgi almıştır. Projede drog olarak, toplam 46.5 kg nane, 79.25 kg melissa, 7.53 kg ıtır, 1.05 kg kantaron, 1.02 kg lavanta, 19.68 kg ekinezya, 5.66 kg tıbbi papatya elde edilmiştir. Projenin süresince, sulama suyu, arazinin konumu, iklim koşulları, teknik ve idari işler ile ilgili önemli problemler nedeniyle tıbbi bitki türünün kuruduğu, yabancı ot mücadelesinde çok fazla iş gücüne gereksinim olduğu, ekonomik anlamda yetiştiricilik için mutlaka toprak hazırlığı, bakım, taşıma, yaprak-sap-çiçek-tohum ayrımlarında ve kurutma işlemlerinde mekanizasyona ihtiyaç olduğu, mutlaka kurutma, paketleme–işleme sistemleri ile pazarlama aşamalarının birlikte planlanması gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu proje, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilimsel araştırma projeleri kapsamında PYO.ZRT.1906.21.002 nolu Alt yapı projesi olarak desteklenmiştir.