Bafra Ovası Koşullarında Buğday ve Soya Bitkileri İçin Dijital Sulama Yönetimi Sisteminin Geliştirilmesi


Taşan S.

TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi, 2021 - 2024

  • Proje Türü: TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi
  • Başlama Tarihi: Kasım 2021
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2024

Proje Özeti

3. Tarım ve Orman Şurası sonuç bildirgesi eylem faaliyetleri ile birlikte 2020 yılı Tarımda Dijitalleşme çalışmaları hız kazanmıştır. Havza bazlı yapılan planlamalarda su kısıtının göz önüne alınarak üretim planlarının yapılması ve izlenebilirliğinin sağlanması önem arz etmektedir.Bu kapsamda bu teknolojiler ile elde edilen verilerden faydalanılarak bitki su tüketimine dayalı sulama, kuraklık ve verim tahmini çerçevesinde değerlendirilmesini sağlayacak “Dijital Sulama Yönetim Sisteminin(DiSU) Geliştirilmesi” hedeflenmektedir.

Kamu -Üniversite-Özel sektör paydaşlı, sonuç odaklı, sorun çözücü, ihtiyaç giderici, yenilikçi, ülkesel bir projenin yürütülmesiyle Ar-Ge, teknolojik gelişme ve uygulama etkileşiminin kesintisiz olarak sürmesi sağlanarak tarımsal üretimde dijital olanaklardan en üst seviyede faydalanılabilecektir.

Proje ile uzaktan algılama ile elde edilen verilerin, tarım arazilerinde her türlü koşul ve uygulamaya göre gerçekleşen durumun, bitki su tüketimine (ETc) dayalı olarak sulama, kuraklık ve verim tahmini çerçevesinde değerlendirilmesi için bir dijital su (DiSU) sisteminin kurulmasıdır. Bu amaçla Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsüne ait Bafra deneme istasyonunda buğday ve soya bitkileri için tarla denemelerinin kurulması, denemelerin İHA+multispektral kamera+termal kamera sistemi ile izlenmesi ve yer verilerinin izlenmesi (toprak su içeriği, verim vb) faaliyetleri yürütülecektir. Elde edilen yersel veriler ve İHA görüntüler kullanılarak verim tahminleri ve su tüketimi modelleri geliştirilecektir. Söz konusu modeller uygulama koşullarında uydu görüntüleri ile doğrulanacaktır. Bu doğrulama çalışması Bakanlığa bağlı Gökhöyük Tarım İşletmesi arazisinde gerçekleşecektir. Elde edilen modeller bir yazılım aracılığı ile cep telefonu, tablet, PC gibi cihazlarda kullanılabilecektir.