Genel Bilgiler

Kurum Bilgileri: Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Mekanik Anabilim Dalı
Araştırma Alanları: Katı Cisimler Mekaniği, İnşaat Mühendisliği, Mekanik, Yapı Mekaniği, Yapı Stabilitesi, Mühendislik ve Teknoloji

Metrikler

Yayın

26

Atıf (WoS)

97

H-İndeks (WoS)

5

Atıf (Scopus)

102

H-İndeks (Scopus)

5

Proje

1

Tez Danışmanlığı

2

Açık Erişim

15

Biyografi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümünden 2011 yılında mezun olmuştur. 2014 yılında OMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalında Yüksek Lisans eğitimini tamamlamıştır. 2020 yılında OMÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalında "Fonksiyonel derecelendirilmiş ortotropik küresel kabukların geometrik doğrusal olmayan zorlanmış titreşim probleminin kayma deformasyonlu kabuk teorisi kullanılarak incelenmesi" başlıklı tez çalışmasıyla doktora eğitimini tamamlamıştır. 2012 yılında OMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Araştırma Görevlisi ve 2021 yılında OMÜ Mühendislik Fakültesi bünyesinde Doktor Öğretim Üyesi olmuştur. Halen OMÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Mekanik Anabilim Dalında Doktor Öğretim Üyesi olarak görevine devam etmektedir. 

 

Bilimsel Araştırmalar

İncelenen araştırma konuları şunlardır:

1. Yapı Mekaniği alanındaki çalışmalar: Plak ve Kabuk Teorisi, Stabilite Teorisi, Doğrusal Olmayan Zorlanmış Titreşim Teorisi

2. Yenilikçi ve Akıllı Malzemeler alanındaki çalışmalar: Fonksiyonel Derecelendirilmiş Malzemeler, Karbon Nanotüpler, Gözenekli malzemeler

 

Bilimsel çalışmaların temelini klasik malzemelerden ziyade yeni tür malzemelerden (tabakalı kompozit, fonksiyonel derecelenmiş malzeme, karbon nanotüp takviyeli kompozitler, gözenekli kompozitler vb.) oluşan plak ve kabukların yapısal davranışlarının incelenmesi oluşturmaktadır. Ele alınan tüm modeller klasik veya kayma deformasyon teorileri aracılığıyla analiz edilmektedir.

 

Yapı mekaniği konusundaki araştırma faaliyetleri, esas olarak kompozit malzemelerden oluşan plak ve kabuk tipi yapı elemanlarının analizine odaklanmaktadır. Kabuk tipi yapı elemanları inşaat, havacılık ve deniz mühendisliklerinde önemli rol oynamaktadır. Kabuk tipi yapı elamanların mühendislik uygulamalarında sıkça kullanılması çeşitli avantajlardan ve üstün özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Özellikle kabuk tipi elemanlarının dış yükler altındaki olağan üstü dayanıklık, yüksek direnç ile yüksek mukavemet/düşük ağırlık oranı gibi özelliklerinden dolayı inşaat ve mimari ile savunma sanayi, havacılık ve uzay endüstrisinde önemli rol oynamaktadır.

 

Kabuk tipi elemanlar davranışları elastisite teorisi ile ifade edilebilen 3B bir katıdır. Ancak, bu teori modellerde çok sayıda serbestlik derecesi gerektirdiğinden hesaplama aşamasında külfetli olmaktadır. Başlangıçta 3B olan problem, uygun hipotezlerin kullanılmasıyla (klasik teori ve kayma deformasyon teorileri) daha basit olarak analiz edilebilmektedir.

 

Malzeme sektöründeki önemli gelişmelerle birlikte, plak ve kabuk kalınlığı boyunca malzeme özelliklerinin değişmesi prensibine dayanan fonksiyonel derecelendirilmiş malzeme (FDM) gibi yenilikçi malzemelerin incelenmesine özel önem verilmektedir. Yapı elemanlarını meydana getiren farklı FDM profillerinin doğal ve doğrusal olmayan serbest ve zorlanmış titreşim davranışları ile statik ve dinamik stabilitesine etkileri incelenmektedir.

 

Karbon nanotüp ile takviye edilmiş kompozitler, yenilikçi malzeme uygulamasının bir başka örneğidir. Bu tür malzemelerin amacı, nano parçaların yapı elemanının içine sokularak yapıların mekanik davranışlarının rijitlik ve mukavemet açısından iyileştirilmesini sağlamaktır. 

İletişim

E-posta
ferruh.turan@omu.edu.tr
Diğer E-posta
ferruhomu@hotmail.com
Web Sayfası
https://avesis.omu.edu.tr/ferruh.turan
İş Telefonu
+90 0362 312 1919 Dahili: 1088
Posta Adresi
OMÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 140-A Kurupelit Kampüsü Atakum/Samsun