Evaluation of the Attitudes and Opinions of Veterinary Faculty Students on Distance Education in the Covid-19 Pandemic Process

ASLIM G., Tekindal M. A., YİĞİT A., Sanal Ş., MENTEŞ GÜRLER A.

JOURNAL OF VETERINARY MEDICAL EDUCATION, 2023 (SCI-Expanded) identifier identifier

• Basım Tarihi: 2023
  • Doi Numarası: 10.3138/jvme-2021-0150.tr
  • Dergi Adı: JOURNAL OF VETERINARY MEDICAL EDUCATION
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED), Scopus, CAB Abstracts, Educational research abstracts (ERA), EMBASE, Veterinary Science Database
  • Anahtar Kelimeler: Covid-19, uzaktan eitim, cevrimici eitim, pandemi, veteriner hekimlii orencileri

oZET Bu calmann amac, Covid-19 pandemisi surecinde Turkiye'deki veteriner fakultesi orencilerinin uzaktan eitime ilikin tutum ve gorulerini belirlemektir. Calma iki aamada gercekletirilmitir: Birinci aamada, veteriner fakultesi orencilerinin uzaktan eitime (UE) ilikin tutum ve gorulerini deerlendirmek icin bir olcek gelitirilmi ve dorulanm (n = 250 orenci; bir veteriner fakultesi); ikinci aamada gelitirilen bu olcek veteriner fakultesi orencilerine uygulanmtr (n = 1.599 orenci, 19 veteriner fakultesi). kinci Aama, Aralk 2020 ve Ocak 2021 tarihleri arasnda hem yuz yuze hem de uzaktan eitimi deneyimlemi 2, 3, 4, ve 5. snf orencileri ile gercekletirilmitir. olcek, yedi alt faktore ayrlan 38 soru icermektedir. orencilerin cou, uygulamal derslerin (%77,1) UE yontemiyle verilmeye devam edilmemesi gerektiini ve pandemi sonrasnda pratik beceriler icin telafi yuz yuze programlarn (%77) gerekli olacan duunmektedir. UE'nin balca faydalar, calmalarn kesintiye uramamas (%53,2) ve daha sonra calmak icin cevrimici video materyaline ulalabilmesidir (%81,2). orencilerin %69'u UE sistem ve uygulamalarnn kullanmnn kolay olduunu duunmektedir. orencilerin cou (%71) UE kullanmnn mesleki becerilerini olumsuz etkileyeceini duunurken, %26,5'i eitim surelerinin uzamasn beklemekte, ancak sadece %18,1'i pandemi suresince eitimlerine ara vermeyi duunmektedir. Dolaysyla, salk bilimleri alannda uygulama odakl eitim veren veteriner fakultelerinde yuz yuze eitimin orenciler tarafndan vazgecilmez gorulduu ortaya ckmtr. Bununla birlikte, UE yontemi tamamlayc bir arac olarak kullanlabilir.