Madde Güçlük İndeksi ve Madde Ayırt Edicilik İndeksine Dayalı Çeldirici Analizi

Hasançebi B., Terzi Y., Küçük Z.

Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, cilt.10, sa.1, ss.224-240, 2020 (Hakemli Dergi) identifier

• Basım Tarihi: 2020
  • Dergi Adı: Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi

Çoktan seçmeli bir maddenin ölçme aracı içerisindeki performansı belirlenirken incelenmesi gereken en önemli unsurlardan biri de çeldiricilerin etkinliğidir. Etkin çeldiricilerle oluşturulmuş maddelerin performansları daha yüksek olmaktadır. Bu noktada çeldiricilerin hazırlanma süreci de etkili bir rol oynamaktadır. Güçlü ve etkin bir çeldiricinin doğru cevapla ilgili herhangi bir bilgi taşımaması dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardandır. Kaliteli maddelerden oluşan bir ölçme aracında cevaplayıcıların çeldiricileri neden seçtiğini araştırmak madde analiz sürecinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Bilinen madde analizi sürecinde madde istatistikleri hesaplanırken yanlış cevap seçenekleri yani çeldiriciler hesaplamaya dahil edilmemektedir. Çeldirici analizinde ise madde analizinde hesaba dahil edilmeyen bu yanlış seçeneklerinin gücü araştırılıp bu seçeneklerin kalitesi ile ilgili yorumlar yapılmaktadır. Böylelikle ilgilenilen maddenin ölçme aracı içinde nasıl çalıştığı ile ilgili fikir sahibi olmak mümkündür. Bu çalışmada Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Bölümü öğrencilerine İstatistik Okuryazarlık Testi uygulanmış ve test kapsamındaki maddeler için çeldirici analizi yapılmıştır. Analizler R yazılımı yardımıyla yapılmıştır. Elde edilen sonuçlardan hareketle maddelerdeki çeldiricilerin etkin ve güçlü çeldiriciler olup olmadıkları ile ilgili yorumlar yapılmıştır.