10-12 YAŞ GRUBU ERKEK TAEKWONDO SPORCULARINDA 12 HAFTALIK CORE KUVVETİEGZERSİZLERİNİN DİNAMİK DENGE VE CORE KUVVETİ ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

Soytürk S., Ertosun F., Altunsoy F., Ermiş E.

1 st BİLSEL INTERNATIONAL WORLD SCIENCE AND RESEARCH CONGRESS, İstanbul, Türkiye, 24 Haziran 2023, ss.168-178

• Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye

Tekvando, orijinini Kore savunma sporlarının değişik şekillerinden almıştır (Heler ve ark., 1998). Tae; Ayaklarla tekme atmak, kırmak, vurmak, kwon; yumruk veya elle vurmak, yok etmek, do, ise metot anlamına gelmektedir. Savunma için silahsız dövüşme tekniklerini içerir (Lewis, 1996).Core kavramı sternum ve dizler arasında kalan, abdominal bölge, bel ve kalçaları kapsayan kısım olarak ele alınmaktadır (Santana,2005). Anatomik açıdan core, insan vücudunda gövde iskelet sistemi (toraks, columna vertebralis, pelvis) ile yumuşak dokularla (kıkırdak ve bağ dokular) koordinasyon içinde vücudun stabilitesini sağlayan ya da hareketlerde aktif rol alan kasların bütünü olarak ifade edilebilir (Samson ve ark., 2007). Bireyin kendi vücut ağırlığı ile gerçekleştirdiği, omurgayı dengede tutmakta olan derin kasların ve lumbo pelvik bölgede yer alan kaslarının kuvvetlendirilmesini amaçlayan egzersiz programına core antrenman denmektedir (Atan ve ark., 2013). Core antrenman ile “vücut kontrolü ve dengesi geliştirilebilir, birçok büyük ve küçük kasın güçlenmesiyle sakatlık riski azaltılabilir ve denge artışına bağlı olarak hareketlerdeki veya hareketler arası geçişlerdeki” verimlilik artar (Herrington ve Davies 2005). Denge, bireyin durağan ve hareket halindeyken vücudun ağırlık (gravite) merkezini destek yüzeyi içinde tutma yeteneği olarak tanımlanmaktadır (Alexander, 1994). Dinamik denge, kişinin hareket sırasında kütle merkezinin stabilitesini devam ettirebilme yeteneğidir ve birçok spor aktivitesinde temel bir motorik özelliktir (Hrysomallis, 2011; Winter ve ark., 1990). Araştırmanın amacı, 10-12 yaş aralığındaki erkek taekwondo sporcuları ile 12 hafta düzenli olarak yapılan core antrenmanının, sporcuların core kuvveti ve dinamik denge özellikleri üzerindeki etkisini araştırmaktır.