Dukakin Sancağı ve Çevresi Nüfus Defteri ve Gündelik Yaşama Dair Düşündürdükleri

Erler M. Y., Özkan M. S.

Osmanlı Dönemi Balkanlar’da Gündelik Hayat, Zafer GÖLEN,Abidin TEMİZER, Editör, Gece Kitaplığı, Ankara, ss.145-178, 2018

• Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2018
  • Yayınevi: Gece Kitaplığı
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Editörler: Zafer GÖLEN,Abidin TEMİZER, Editör

Osmanlı Devletinin XIX. Yüzyılda Avrupalı devletler gibi uygulamaya koyduğu nüfus sayımları önemli rakamsal veriler içerir. Nüfus defterlerinde yer alan farklı din mensuplarına ait bilgiler, erkek nüfusa ilişkin rakamlar, hatta yaş grupları gündelik yaşam hakkında önemli ip uçları ihtiva eder. 11 Haziran 1836 tarihli Dukakin Sancağı Nüfus icmalleri dikkate alınarak gerçekleştirilecek olan çalışmamızda, Dukakin halkının gündelik yaşamda kullandığı temel gıda malzemeleri ve bunlara dair ekonomik veriler kaotik değişkenler irdelenerek değerlendirilecektir. Bu değerlendirme sonunda 1825-1836 yılları arasındaki onbir yıllık dönemde Dukakinde gündelik temel gıda ihtiyaçları ve bunların elde edildiği mekanlara dair veriler, yöre ekonomi çalışmalarına kaynak oluşturmak amacıyla ele alınacaktır.

The population census that the Ottoman Empire brought just like the other European Countries in XIX. century contains important numerical data. The information regarding the members of different religions, figures regarding the male population and even the age groups give important clues about the everyday life. In our study, which will be conducted by taking the Dukakin District population summary dated 11 June 1836 into consideration,the basic food materials used by Dukakin people in everyday life and the economical chaotic variables related to that area will be evaluated. At the end of this evaluation,the data about the daily basic food needs in Dukaki for the eleven year period between 1825-1836 and the places where these are obtained will be discussed to form a basis for the local economy works.