Artvin, Giresun, Ordu İllerinde Sofralık ve Reçellik İncir Seleksiyonu


USLU N. A., ÖZCAN M., AYDIN E.

Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, cilt.37, sa.2, ss.317-330, 2022 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 37 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2022
  • Doi Numarası: 10.7161/omuanajas.968849
  • Dergi Adı: Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.317-330
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

2013-2014 yıllarında “Karadeniz Bölgesi İncir Seleksiyonu” projesi çerçevesinde Artvin, Giresun ve Ordu illerindeki incir popülasyonu içinden sofralık ve reçellik olarak değerlendirmeye uygun 44 genotip selekte edilmiştir. Bu tiplerde ortalama meyve ağırlığı (g), meyve indeksi (mm), suda çözünür kuru madde miktarı (SÇKM) (%), ostiol açıklığı (mm),meyve kabuk rengi ve kabuğun soyulma durumu incelenmiştir. Selekte edilen tiplerin ortalama meyve ağırlığı 13.75 -92.91 g, ortalama meyve indeksi 0.7-1.3 mm, ortalama ostiol açıklığı 0.00-13.31 mm ve ortalama SÇKM oranı % 9-20 arasında değişmiştir. Meyve kabuğu rengi mor ve sarı-yeşil renk tonlarında, meyve kabuğu soyulma durumu ise kolay-orta ve zor soyulan grupların üçünde de yer almıştır. Selekte edilen 44 adet incir tipinde yapılan Tartılı Derecelendirme Metodu sonucunda, 6 adet sofralık (08 ARD 07, 28 ES 08, 28 GR 04, 28 GR 01, 52 MRK 05 ve 52 MRK 06 ), 1 adet reçellik incir (28 GR 01) genotipi ümit var olarak öne çıkmıştır.
The types of 19, 14 and 11 has been selected in Artvin, Giresun and Ordu, respectively within the scope of the project “ The Selection of Fig in the Black Sea Region". The fruit weight and index, TSS (total soluble solid), the ostiol distance, the color of fruit peel and the peeling condition has been examined. The average fruit weights between 13.75-92.91 g, the fruit index 0.7-1.3 mm, the ostiol distance 0.00-13.31 mm and the soluable dry matter in the water of the types 9-10 % which were selected have been found. The fruit peel takes place in the colors of purple and yellow- green and in the three groups of easy, middle and hard peeled ones. As a result of the Weighted Rating Method was made on 44 selected fig types; 6 fresh figs and 1 jam fig were found as suitable genotypes.