Bursa İli sanayi domatesi üretim alanlarında görülen Auchenorrhyncha (Homoptera) türleri üzerine araştırmalar

KARSAVURAN Y., ZEYBEKOĞLU Ü., ŞAHİN F., SAYGILI H., ÖZDEMİR N.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, cilt.46, sa.2, ss.117-122, 2009 (Hakemli Dergi) identifier

• Basım Tarihi: 2009
  • Dergi Adı: Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Araştırmada, Bursa İli sanayi domatesi üretim alanlarında bulunan Auchenorrhyncha (Homoptera) alttakımına bağlı türlerin saptanması amaçlanmıştır. Çalışma alanında 2005-2007 yılları arasında yapılan sürvey çalışmaları sonunda, Cixiidae, Delphacidae ve Membracidae familyalarına ait birer, Issidae familyasına ait iki ve Cicadellidae familyasına ait 19 olmak üzere toplam 24 tür saptanmıştır. Araştırmada Alebra albostriella en yaygın ve örneği en bol toplanan tür olarak bulunmuştur. Bu türü sırasıyla Empoasca populi, Typhlocyba quercus ve Opsius stactogalus izlemiştir.
The aims of this research are to determine species of Auchenorrhyncha (Homoptera) suborder in the processing tomato production areas of Bursa province of Turkey during 2005–2007. In this study, a total of 24 species, 19 of Cicadellidae, 2 of Issidae, 1 of Cixiidae, 1 of Delphacidae and 1 of Membracidae family, were identified. Among the species recorded, Alebra albostriella was identified as the most common and abundant species in this investigation. Empoasca populi, Typhlocyba quercus and Opsius stactogalus were following this species, respectively.