Etlik piliçlerde iki farklı barındırma sıklığının piliçlerin besi performansı, ölüm oranı ve ayak taban yangısı üzerine etkisi


TEKE B., UĞURLU M., AKDAĞ F.

Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, cilt.59, sa.3, ss.102-106, 2019 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 59 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2019
  • Dergi Adı: Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.102-106
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu araştırma ticari koşullarda yetiştirilen etlik piliçlerde iki farklı barındırma sıklığının ortalama canlı ağırlığı,piliç başına ortalama yem tüketimi, yem dönüşüm oranı, ölüm oranı ve ayak taban yangısı üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Ross 308 ırkı civcivler iki kümeste 39 kg/m2 ve 34 kg/m2 barındırma sıklığında 3 yetiştirmedönemi boyunca incelenmiştir. Piliçlerin 41 günlük besi dönemi sonunda, 39 kg/m2‘deki piliç başına ortalama yemtüketimi (P<0.01), yem dönüşüm oranı (P<0.01) ve ölüm oranının (P<0.05) daha yüksek, ortalama canlı ağırlığın ise34 kg/m2’deki piliçlerden daha düşük olduğu tespit edilmiştir (P<0.01). Ayak taban yangısı bakımından iki barındırmasıklığı grubu arasında önemli bir farklılık olmadığı (P>0.05) fakat barındırma sıklığı grupları içinde bu farkın önemliolduğu belirlenmiştir (P<0.001). Araştırma bulguları doğrultusunda, çevre denetiminin iyi olduğu ticari kümeslerde,39 kg/m2 barındırma sıklığında yetiştirilen piliçlerde 34 kg/m2’ye göre besi performansı ve ölüm oranının olumsuzetkilenmesine karşın kabul edilebilir düzeyde olduğu sonucuna varılmıştır.
This study was carried out to determine the effect of two different stocking densities on average live weight, average feed consumption per chicken, feed conversion ratio, mortality rate and foot pad dermatitis of broiler chickens under commercial conditions. Ross 308 chickens were placed in two different densities as 39 kg/m² and 34 kg/m² into two poultry house and investigated throughout three fattening periods. Average feed consumption per chicken (P<0.01), feed conversion ratio (P<0.01) and mortality rate of 39 kg/m² density group (P<0.05) were higher than that 34 kg/m² density group at the end of the 41 days fattening period. Average live weight of 34 kg/m² density group was higher than that 39 kg/m² density group (P<0.01). There was no significant difference between the two stocking density groups (P>0.05), but there was a significant difference within the groups (P<0.001) in terms of foot pad dermatitis. According to the research findings, it was concluded that although the fattening performance and mortality rate were negatively affected in density group of 39 kg/m² compared to that of 34 kg/m2, but it was acceptable in commercial poultry houses with good environmental control.