Kemoterapiye Bağlı Bulantı-Kusma Yönetiminde Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Yöntemlerinin Kullanımı

ÖZDELİKARA A., ARSLAN B.

Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, cilt.6, sa.4, ss.218-223, 2017 (Hakemli Dergi) identifier

• Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Basım Tarihi: 2017
  • Dergi Adı: Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Bulantı ve kusma, kemoterapi tedavisine bağlı olarak karşılaştığımız semptomlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Kanser hastalarının %40- 70’inde hastalığın seyri sırasında bulantı ve kusma görülebilmektedir. Medikal girişimlerin yeterli olmadığı hoş olmayan bu deneyim hastaların alternatif yollar aramasına sebep olmaktadır. Tamamlayıcı ve alternatif tıp yöntemleri olarak adlandırılan bu alternatif yollar, kanser hastalarında bulantı-kusma semptomunun yönetiminde kullanılmaktadır. Bu yöntemlerin başlıcaları literatürde: bitkisel yöntemler, müzik terapi, masaj, refleksoloji, gevşeme egzersizleri, akupunkturakupresür, hipnoz şeklinde ifade edilmiştir. Kanser hastaları ile çalışan hemşirelerin bu yöntemlerle ilgili bilgi sahibi olmaları, hasta ve yakınlarını doğru adrese yönlendirmeleri danışmanlık rollerinin bir gereği olması açısından önemlidir.
Nausea and vomiting, as we face one of the symptoms due to chemotherapy threatment. Nausea and vomiting can be seen in 40-70% of cancer patients during the course of the disease. Medical intervention is not enough of this unpleasant experience so patients search new alternative ways. This alternative ways of so-called complementary and alternative medicine methods can be used in vomiting and nausea. Some of these methods in the literature are herbal methods, music therapy, massage , reflexology, relaxation exercises, acupuncture - acupressure, hypnosis. Nurses who working with cancer patients should be know about these methods and should be direct correct address to patient and their relatives. This is related with nurses’ consulting roles.